Nederlandse paarden geliefd in het buitenland

Paarden leveren een belangrijk aandeel in de Nederlandse export. Ze behoren tot de wereldtop. Dit zei staatssecretaris Bleker tijdens zijn bezoek aan de Stoeterij van Gerco Schröder die 2 keer zilver won tijdens de Olympische Spelen in Londen. Nederland is sterk in het fokken van kwalitatief goede dieren.

Naar schatting zijn er 450.000 paarden in Nederland. Er worden per jaar ongeveer 6000 tot 8000 paarden geëxporteerd. Voor de wedstrijden gaan er ongeveer 14.000 dieren de grens over. De totale omzet in de hele paardensector wordt geschat op 1,2 miljard euro.

Winnaars over de hele wereld

‘Nederlandse paarden zorgen voor vele winnaars over de hele wereld’, aldus staatssecretaris Bleker. Zo won tijdens de Olympische Spelen bij de dressuur Charlotte Dujardin uit Groot-Brittannië met het Nederlandse gefokte paard Valegro een gouden medaille. Bij het springen haalde het in Nederland gefokte paard Big Star met de berijder Nick Skelton eveneens uit Groot-Brittannië een vijfde plaats. In 2008 werd tijdens de Olympische Spelen in China het volledige erepodium bij het springen bezet door Nederlandse paarden.