Weekers: Duitse pensioenen ook in vooraf ingevulde aangifte

De Belastingdienst start komend jaar met het vooraf invullen van gegevens van Duitse pensioenen in de digitale belastingaangiften.

Dat maakte staatssecretaris Frans Weekers van Financiën vandaag bekend bij de opening van het grensinfopunt Aken-Eurode. Eerder al werd er overeenstemming bereikt met Duitsland over een belastingvrijstelling voor de ex-dwangarbeiders die een uitkering uit Duitsland ontvingen.

De Belastingdienst start komend jaar met het vooraf invullen van de eerste gegevens van Duitse pensioenuitkeringen. “Dat begint in eerste instantie met alleen de naam van de uitkerende instantie. Daardoor worden mensen eraan herinnerd dat zij hun pensioen in de aangifte moeten opgeven zodat dubbele belastingheffing wordt voorkomen. In de jaren daarna wordt door verdere informatie-uitwisseling met Duitsland ook het bedrag van het Duitse pensioen vooraf ingevuld. Daarnaast ben ik erg blij dat we een permanente oplossing met Duitsland hebben weten te bereiken over de belastingvrijstelling voor de ex-dwangarbeiders.“ aldus staatssecretaris Weekers.

Eerder dit jaar bereikte het ministerie van Financiën op verzoek van Weekers overeenstemming met Duitsland over vrijstellingen over de uitkeringen aan ex-dwangarbeiders. Toch kreeg een aantal mensen ten onrechte nog een belastingaanslag uit Duitsland. Dit probleem is in goed overleg definitief opgelost met Duitsland. De Nederlandse Belastingdienst geeft aan de Duitse fiscus door welke mensen recht hebben op een belastingvrijstelling, waarna de vrijstelling wordt verleend.