Azerbeidzjan: garanties aan Nederlandse investeerders

Azerbeidzjan en Nederland sluiten op zo kort mogelijke termijn een overeenkomst die investeerders in beide landen grotere juridische bescherming biedt. Dat kwamen minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en zijn Azerbeidzjaanse ambtgenoot Moestafajev 13 september 2012 in de hoofdstad Bakoe overeen.

Interessante groeimarkt

'Het wordt voor Nederlandse bedrijven makkelijker om zaken te doen op een interessante groeimarkt', verklaarde minister Verhagen, die met 12 bedrijven een bezoek brengt aan Azerbeidzjan. De Nederlandse export is in 2011 al verdrievoudigd tot €141 miljoen .

Economie versterken

Azerbeidzjan, dat beschikt over een grote olie- en gasvoorraad, wil de economie ook buiten deze sector versterken. Het zet in op de export van landbouwproducten en de ontwikkeling als logistiek knooppunt. Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen in topsectoren water, logistiek, agrofood en tuinbouw.

Tijdens de handelsmissie werd een aantal overeenkomsten getekend tussen Nederlandse en Azerbeidzjaanse bedrijven en instanties. Zo breidt architectuurbureau UNStudio zijn betrokkenheid uit bij het Baku White City project. Dit project heeft tot doel de verouderde oliewinningsinstallaties aan de baai van Bakoe te vervangen door een moderne stadswijk.

Het agrofoodbedrijf The Friesian en Wageningen Universiteit gaat met de Azerbeidzjaanse staatslandbouwuniveriteit een MBA aanbieden en een modelzuivelboerij bouwen voor training van studenten.

Economische en internationale betrekkingen

Minister Verhagen voert besprekingen over de economische en internationale betrekkingen met president Alijev, vice-premier Ejjoebov en minister van Buitenlandse Zaken Mammadjarov. De president prees de bijdrage van Nederlandse bedrijven aan de ontwikkeling van Azerbeidzjan.

Minister Verhagen wees er in de gesprekken op dat internationale stabiliteit een voorwaarde is voor economische ontwikkeling. Hij drong aan op terughoudendheid in het conflict met Armenië over de streek Nagorno Karabach en sprak zijn bezorgdheid uit over de oplopende spanningen vanwege de verlening van amnestie aan een Azerbeidzjaanse officier die was veroordeeld wegens moord op een Armeniër.

Daarnaast is er gesprek met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties over de democratische ontwikkeling van Azerbeidzjan. De Europese Commissie was in zijn laatste rapport kritisch over de mensenrechtensituatie en met name de vrijheid van meningsuiting in Azerbeidzjan.

Naast The Friesian en UNStudio wordt minister Verhagen bij het bezoek vergezeld door civiel technisch bedrijf Bresser, Philips, offshore en baggerbedrijf Van Oord, Stork Technical Services, afvalmanagementbedrijf AA services, Van der Wal Transport, ICT-bedrijven Fox-IT en Linxdatacenter, technologisch instituut Deltares en adviesbureau Witteveen+Bos.