Inheemse volken bij mensenrechtenambassadeur

Mensenrechtenambassadeur Lionel Veer ontving vanochtend een afvaardiging van het Nederlands Samenwerkingsverband voor Inheemse Volken en van de Raad van 13 Inheemse Grootmoeders uit alle continenten. Vandaag bestaat de VN-Verklaring over de Rechten van Inheemse Volken 5 jaar.

Volgens het Nederlandse Samenwerkingsverband kan Nederland een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van de rechten van inheemse volken. De delegatie overhandigde de mensenrechtenambassadeur zeven aanbevelingen waarmee Nederland concreet kan bijdragen aan het verbeteren van de situatie van inheemse volken op het gebied van mensenrechten, ontwikkelingssamenwerking, maatschappelijk verantwoord ondernemen, internationaal handelsbeleid, intellectuele eigendomsrechten, klimaat en biodiversiteit.

De mensenrechtenambassadeur zei dat hij bij zijn reizen regelmatig speciaal aandacht vraagt voor de rechten van inheemse volken. ‘Vaak zie je dat wanneer mensenrechten geschonden worden, inheemse volken tot de eerste slachtoffers horen. Het is belangrijk dat beter naar hun stem wordt geluisterd.‘