Jaarwerkplan 2013. Doelen en activiteiten in 2013 van de Inspectie van het Onderwijs

Effectief toezicht voor goed onderwijs. Dat is ook in 2013 de inzet van de Inspectie van het Onderwijs die in dit jaarwerkplan wordt beschreven.

In hoofdstuk 1 staan de doelen. De inspectie wil met het toezicht bevorderen dat alle jongeren in Nederland goed onderwijs krijgen en dat het hele onderwijsstelsel goed functioneert. Daarbij staan de opbrengsten centraal.

Hoofdstuk 2 beschrijft de activiteiten. De grootste inzet gaat naar risicogericht toezicht op individuele instellingen. Om vragen over de kwaliteit van het onderwijsstelsel als geheel te kunnen beantwoorden, gebruikt de inspectie daarnaast ook specifiek thematisch onderzoek, vaak in de vorm van een steekproef bij meerdere instellingen. Verder worden er nog enkele bijzondere toezichtactiviteiten uitgevoerd. Ook de samenwerking met andere partijen, nationaal en internationaal, heeft een plaats in hoofdstuk 2.

Hoofdstuk 3 gaat over de manier waarop de inspectie haar bevindingen presenteert, over de producten op onze website. De rapporten en ook het Onderwijsverslag zijn op verschillende manieren onderwerp van gesprek met de instellingen en het veld.

In hoofdstuk 4 ten slotte vindt u het budget van de inspectie en de globale verdeling daarvan over de activiteiten.