Nieuw ontwerp stembiljet

Op 12 september, de dag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer, zijn op verschillende locaties nieuwe stembiljetten getest. De nieuwe stembiljetten zien er heel anders uit. Minister Spies deed zelf ook mee aan de test. De tekst maakt deel uit van een onderzoek naar een nieuw stembiljet, waarmee kiezers die blind, slechtziend of laaggeletterd zijn zelfstandig kunnen stemmen.

VINCENT VAN DER STEEN: We zijn hier vandaag op een testlocatie waar een nieuw stembiljet wordt uitgetest. Dus we vragen aan de mensen nadat ze hun stem hebben uitgebracht op het echte stembureau om hier mee te doen met deze test, en dan krijgen ze een formulier dat mogelijk het nieuwe stembiljet gaat worden.
VROUWENSTEM: U mag stemmen.
MINISTER SPIES: Mag ik? En nou 's kijken.

EEN MAN LACHT

SPIES: Ik heb m'n stem uitgebracht.
Dus een echte stem in het kader van de verkiezingen maar ik heb hier net ook meegedaan aan een proef.
Want we zijn bezig met de ontwikkeling van nieuwe stembiljetten die het voor mensen met een beperking makkelijker moeten maken om hun stem uit te brengen, maar die bijvoorbeeld ook het tellen met de computer mogelijk maken waardoor dat tellen ook een stuk sneller kan.
VAN DER STEEN: Dit is een van de ontwerpen voor het nieuwe stembiljet.
Op dit stembiljet zien we dus de logo's van de verschillende politieke partijen en de nummers van de kandidaten.
En de namen van de kandidaten kan men lezen op de wand van het stembureau.
SPIES (OFFSCREEN): De huidige stembiljetten zijn grijs en grauw om het maar even zo te zeggen, dat zijn ook hele grote papieren.
En op de testformulieren zie je herkenbare logo's met de kleuren van de verschillende politieke partijen en er staan ook foto's van de kandidaten op.
En met name die kleuren en die herkenbare logo's maken het, hopen we, voor mensen met bijvoorbeeld een visuele beperking of mensen die slecht kunnen lezen, makkelijker om hun stem zelf uit te brengen.
Het stemmen moet altijd héél goed en héél zorgvuldig gebeuren.
En we gaan de test van vandaag natuurlijk goed evalueren.
Op drie verschillende plaatsen in Nederland wordt deze test uitgevoerd Veenendaal, Dordrecht en Alphen aan den Rijn.
En op basis van de resultaten zullen we ongetwijfeld nog wel meer moeten testen maar we hopen dat deze testen ertoe leiden dat we snel met nieuwe stembiljetten kunnen gaan werken.

AFSLUITENDE MUZIEK

(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)