Begroting EL&I 2013: Topsectoren verder uitbouwen

Het kabinet gaat door met het versterken van het groeivermogen. Dat draagt bij aan een veerkrachtige economie, die ook in een onzekere tijd kan inspelen op kansen in opkomende markten. Daartoe worden de topsectoren van de Nederlandse economie verder uitgebouwd. Dat staat in de beleidsagenda van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I).

1. Topsectoren kracht bij zetten

Voor onderzoek naar innovatieve producten en diensten is het komend jaar ongeveer €2,8 miljard  beschikbaar. Hiervan wordt €1,8 miljard bijgedragen door het bedrijfsleven. Dat is vastgelegd in innovatiecontracten tussen kennisinstellingen en bedrijven in de 9 topsectoren. Om de internationale ambities van de topsectoren kracht bij te zetten organiseert EL&I 17 handelsmissies, vooral naar landen waar ondernemers uit de negen topsectoren groeikansen zien.

2. Ruimte voor ondernemers

In 2013 schrapt het kabinet voor bijna €110 miljoen aan administratieve lasten door onnodige regels en bureaucratie aan te pakken. Dit geeft ondernemers de ruimte te innoveren en te investeren. Zo worden de administratieve lasten rond het natuurbeleid met 5% en de nalevingskosten met 8% verminderd.

3. Makkelijker krediet

Vooral kleine, innovatieve bedrijven en starters blijven moeite hebben met het vinden van financiering. Het ministerie breidt daarom het Innovatiefonds MKB+ uit en verhoogt het budget voor de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) tot €1 miljard. Ondernemers kunnen vanaf 2013 niet alleen bij banken maar ook bij andere financiers gebruik maken van deze borgstelling.

4. Natuur

Het natuurbeleid wordt in 2013 verder naar de provincies gedecentraliseerd. Op die manier kan elke provincie maatwerk bieden bij de inrichting en het beheer van de natuurgebieden. In 2013 kunnen er door afspraken over de vermindering en de verdeling van de stikstofuitstoot weer economische activiteiten in en rond Natura-2000 gebieden komen zonder dat de natuur daar onder te lijden heeft.

5. Duurzame productie land- en tuinbouw en visserij

Het antibioticagebruik in de veehouderij moet in 2013 met 50% worden verminderd ten opzichte van 2009; in 2015 wordt dat 70%. In 2013 neemt de Europese Unie besluiten over het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid voor de komende jaren. Nederland zet in op een eenvoudige en groene regels.

6. Inzetten op duurzame energie

EL&I blijft de opwekking van duurzame energie stimuleren. Hiervoor is volgend jaar €1,4 miljard beschikbaar in de stimuleringsregeling duurzame energieproductie (SDE+). Dat draagt bij aan een evenwichtige mix van energie, waarin het aandeel dat duurzame wordt geproduceerd, groeit van 4% naar 14% in 2020. Particulieren die zonnepanelen aanschaffen om in hun eigen energiebehoefte te voorzien, kunnen ook volgend jaar een deel van het aankoopbedrag terugkrijgen. Hiervoor is €30 miljoen gereserveerd.