Hervorming ontwikkelingssamenwerking in volle gang

De fundamentele herziening van ontwikkelingssamenwerking die het kabinet heeft ingezet, is in volle gang. De begroting voor 2013 toont meer focus op de thema’s waar Nederland goed in is, minder versnippering en meer inzet op economische ontwikkeling.

‘De wereld verandert in razend tempo, traditionele ontwikkelingssamenwerking heeft voor steeds meer landen zijn langste tijd gehad. In die landen zetten we stappen van een afhankelijkheidsrelatie naar wederzijds profijtelijke economische betrekkingen. Met deze begroting zetten we dat beleid voort.’ Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken heeft deze hervorming direct na zijn aantreden ingezet. ‘Zoiets kan niet van de ene op de andere dag als je het zorgvuldig en goed wilt doen. Dat kost tijd, het gaat gestaag de goede kant op. In landen als Vietnam en Colombia verandert de relatie van hulp naar handel. Ook Ghana gaat in de toekomst die kant op. Daarnaast blijven we investeren in stabiliteit, veiligheid en onderwijs in fragiele staten en conflictgebieden.’

Een groot aantal oude activiteiten wordt afgebouwd en stopgezet; deels als gevolg van de vermindering van het aantal partnerlanden en deels door een verschuiving van de inzet van sociale naar de economische sectoren. Door scherpe keuzes te maken, is de versnippering inmiddels met 20 procent teruggebracht en volgend jaar wordt op die weg doorgegaan. Zo komt er meer focus en wordt met een krimpend budget maximaal resultaat geboekt.

Op vier speerpunten waar Nederland een bijzondere meerwaarde heeft wordt de inzet verder uitgebreid: de budgets voor voedselzekerheid, veiligheid en rechtsorde, seksuele gezondheid en water blijven stijgen ondanks het dalende totaalbudget. Daar staat tegenover dat andere terreinen stevig worden afgebouwd, met name onderwijs, gezondheidszorg, goed bestuur en milieu voor zover de activiteiten niet direct bijdragen aan de vier speerpunten.

De sterkere inzet op economische ontwikkeling en zelfredzaamheid betekent ook dat vaker wordt samengewerkt met bedrijven en er meer aandacht is voor het versterken van het ondernemingsklimaat in ontwikkelingslanden. In 2013 is hiervoor EUR 353 mln beschikbaar en dit bedrag groeit naar EUR 416 mln in 2015. In landen die doorgroeien naar middeninkomensland, zoals nu het geval is in Colombia, Zuid-Afrika en Vietnam, worden de opgebouwde contacten gebruikt om van hulp naar handel en investeren te gaan met volop kansen voor Nederlandse bedrijven.