Miljoenennota 2013


VOICE-OVER: Miljoenennota 2013.

(Een animatie.)

Nederland is een welvarend land, maar door twee recessies in vier jaar tijd heeft de economie een flinke klap gekregen.
Dankzij de relatief gunstige uitgangspositie in 2008 had Nederland een begrotingsoverschot en een lage schuld heeft de overheid de klap van de crisis voor een groot deel kunnen opvangen.
De keerzijde is dat de overheidsfinanciën nu flink zijn verslechterd.
En dat maakt Nederland kwetsbaar.
Naar verwachting gaat de economie weer groeien de komende jaren al is die groei, mede door de vergrijzing lager dan in de jaren vóór de crisis.
Tegelijkertijd zijn nieuwe tegenslagen door de aanhoudende onzekerheden in de internationale economie en het mondiale financiële stelsel niet uit te sluiten.
Financiële buffers zijn cruciaal om eventuele nieuwe tegenslagen op te vangen.
Schokbestendige overheidsfinanciën bevorderen bovendien het vertrouwen en daarmee economische groei.
Het kabinet zet in op maatregelen die de veerkracht van overheid huishoudens, bedrijven en financiële sector vergroten om zo beter in te spelen op wisselende economische omstandigheden.
Het Begrotingsakkoord 2013, waarbij het kabinet heeft samengewerkt met VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie vormt daarbij een belangrijke stap.
Dit akkoord bevat hervormingen die de overheidsfinanciën verbeteren en de economische structuur versterken, zoals modernisering van de arbeidsmarkt versneld verhogen van de pensioenleeftijd én hervorming van de woningmarkt.
Deze maatregelen zorgen ervoor dat een hoog voorzieningenniveau op het gebied van zorg, onderwijs infrastructuur en veiligheid in de toekomst mogelijk blijft.
Zó wordt de rekening van de crisis niet doorgeschoven naar toekomstige generaties.
Dát is de boodschap uit de Miljoenennota 2013.
En dan nu wat cijfers: het begrotingstekort bedraagt circa 17 miljard euro in 2013 en dat is 2,7 procent van het bruto binnenlands product.
Daarmee is het tekort ten opzichte van het jaar 2009 gehalveerd.
Bovendien voldoet Nederland met dit tekort aan de 3 procent-grens uit het Stabiliteits- en Groeipact. De overheidsschuld zal eind 2013 447 miljard bedragen, en dat betekent 27.000 euro per Nederlander.
De rentelasten zijn dan ruim tien miljard euro.
Met de maatregelen uit het Begrotingsakkoord en met de begroting voor 2013 zet Nederland opnieuw een goede stap richting gezonde overheidsfinanciën en een schokbestendige én veerkrachtige economie.