Prinsjesdag: wat betekenen de kabinetsplannen voor u?

Vandaag is het Prinsjesdag. Via www.prinsjesdag2012.nl kunt u op de hoogte blijven blijven van alles wat er op deze derde dinsdag van september gebeurt.

Prinsjesdagstukken

De Koningin zet ieder jaar op Prinsjesdag in de Troonrede de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar uiteen. Zodra de Koningin de Troonrede heeft uitgesproken (circa 13.50 uur) is de tekst te vinden op www.prinsjesdag2012.nl. Minister De Jager van Financiën overhandigt rond 15.00 uur de Miljoenennota en de begrotingen aan de Tweede Kamer. Direct na zijn aanbiedingsspeech, rond 15.15 uur, zijn de stukken openbaar en staan ze op www.prinsjesdag2012.nl, www.rijksbegroting.nl en op de nieuwe Prinsjesdag app voor Apple en Android-tablets. Vanaf dat moment is het ook mogelijk om de Miljoenennota op thema te doorzoeken op miljoenennota.prinsjesdag2012.nl.

De Prinsjesdag site bevat vanaf 15.15 uur ook een aantal onderdelen die een toelichting geven op de plannen. Via Effect op u kunt u zien welke maatregelen op u van toepassing zijn. U krijgt antwoord op vragen als: wat gebeurt er met de hypotheekrenteaftrek en hoe verandert het eigen risico en de zorgtoeslag in 2013? Het huishoudboekje van Nederland geeft een overzicht van de inkomsten en uitgaven van de Rijksoverheid. Verder kunt u met behulp van video’s, animaties en infographics zien waarom gezonde overheidsfinanciën noodzakelijk zijn.

Tradities

Prinsjesdag is een dag van tradities. Die ontbreken dan ook niet op de site. Van foto’s van de hoedjes tot de route van de Gouden Koets, u vindt het allemaal op www.prinsjesdag2012.nl.

Nieuw: de Prinsjesdag app

Nieuw dit jaar is de Prinsjesdag app. De gratis app, beschikbaar voor Apple en Android-tablets, heeft als titel Prinsjesdag. U kunt deze downloaden in de app stores. De Prinsjesdag app is een mix van fun en inhoud. Ook de app bevat vandaag vanaf 15.15 uur alle Prinsjesdagstukken. Het is een belangrijk nieuw instrument bij de ontsluiting van alle officiële Prinsjesdagstukken. De app past in het digitaliseringsproces van de rijksbegroting. Dit zorgt voor een besparing in kosten en in hoeveelheid papier.