Rosenthal: nu geen tijd voor denkproces over federaal bestuur

'Wil de EU slagvaardig zijn, dan moet eerst het eigen huis op orde zijn.' Zo reageert minister Rosenthal op de vijfde Group of Europe discussie met tien collega-ministers over de verdere ontwikkeling van de Europese Unie.

De nadruk moet volgens Rosenthal op dit moment liggen bij een deugdelijke economisch en budgettair beleid, en een sterke interne markt.

Het economische gewicht kan vervolgens worden vertaald in politieke invloed. Rosenthal: “Nederland heeft geen behoefte aan debatten binnen de EU over institutionele perspectieven, en is tegen overdracht van bevoegdheden op het terrein van de pensioenen en de arbeidsmarkt. De EU moet zich nu vooral niet verliezen in een naar binnen gekeerd denkproces over een federaler bestuur.”

De Duitse minister Westerwelle lanceerde begin dit jaar voorstellen waarmee hij de democratische legitimiteit van de EU - en zo het vertrouwen van de burger in de EU - wil vergroten. Hij nodigde tien collega-ministers uit om in verschillende thema-vergaderingen over de toekomst van Europa te spreken.