Verhagen ontvangt ISS astronauten André Kuipers, Don Pettit en Oleg Kononenko

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie heeft woensdag 19 september 2012 de astronauten van het internationale ruimtestation ISS André Kuipers, Don Pettit en Oleg Kononenko ontvangen. Het is voor het eerst dat de drie ruimtevaarders samen in Nederland zijn. Dit bezoek is onderdeel van de door European Space Agency (ESA) georganiseerde ‘European post flight tour’.

Van links naar rechts: Oleg Kononenko, minister Verhagen, André Kuipers en Don Pettit

Topsector

'We hebben André Kuipers en de andere austronauten vanaf de lancering tot en met de landing op de voet gevolgd,'zei Verhagen. 'De missie heeft veel aandacht opgeleverd voor het belang van de ruimtevaart voor wetenschap, techniek en samenleving. Niet voor niets is ruimtevaart onderdeel van de topsector High Tech.'

Astronauten

Kuipers en de andere bemanningsleden, de Russische kosmonaut Kononenko en Amerikaanse astronaut Pettit, worden vergezeld door hun echtgenotes. De drie bemanningsleden van de ISS-31 keerden op 1 juli 2012 terug naar aarde. André Kuipers houdt met 193 dagen het record van langste enkelvoudige Europese ruimtevlucht.