Bestrijding van paprikasnuitkever

Bij 4 bedrijven in het Westland is in augustus 2012 de zeer schadelijke paprikasnuitkever gevonden. Bij deze bedrijven zijn alle planten afgevoerd en zijn de kassen schoongemaakt. Na een quarantaineperiode van enkele weken worden de kassen weer vrijgegeven. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat ervan uit dat het om een lokale uitbraak gaat.

Dat schrijft staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in een brief aan de Tweede Kamer waarin hij de stand van zaken weergeeft rond diverse vondsten van schadelijke organismen.

Inspectie en vallen voor paprikasnuitkever

De NVWA blijft de komende tijd in een gebied met een straal van 1 kilometer rond de getroffen bedrijven inspecties uitvoeren. Zo worden er buiten de kassen zogeheten feromoonvallen opgehangen. Dat zijn vallen waarin stoffen zitten die de paprikasnuitkever lokken. Hiermee worden eventueel nog aanwezige paprikasnuitkevers opgespoord. Ook worden in dit gebied bij alle paprikabedrijven tijdens en direct na de teeltwisseling dergelijke feromoonvallen opgehangen. Bij bedrijven in het gebied die andere gewassen telen waar de snuitkever zich mee kan voeden (waardplanten), worden ook inspecties uitgevoerd. Dat geldt eveneens voor sorteer- en pakstations en voor bedrijven die planten uit Midden-Amerika importeren. Daarnaast worden feromoonvallen geplaatst bij zo’n 100 paprikabedrijven in de rest van Nederland.

Schone kas

Sectororganisaties hebben samen met de NVWA een protocol ‘Schone start’ ontwikkeld. Hierin staan acties die paprikatelers kunnen ondernemen om extra zeker te zijn dat de kas schoon is voordat het nieuwe teeltseizoen begint.