Gemeentelijke herindelingen in Zuid-Holland en Fryslân

De ministerraad heeft op voorstel van minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met de volgende gemeentelijke herindelingen:

  • samenvoeging van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude tot de nieuwe gemeente Alphen aan den Rijn (provincie Zuid-Holland);
  • wijziging van de gemeentelijke indeling in een deel van de provincie Fryslân.

Bij de wijziging van de gemeentelijke indeling in Fryslân gaat het ten eerste om de opheffing en splitsing van de gemeente Boarnsterhim. Daardoor moeten de gemeenten Leeuwarden en Heerenveen opnieuw worden ingesteld en wordt de gemeentegrens van de gemeente Súdwest-Fryslân gewijzigd. Ten tweede worden de gemeenten Gaasterlân-Sleat, Lemsterland, Skarsterlân en een deel van Boarnsterhim samengevoegd tot de nieuwe gemeente De Friese Meren.

De ministerraad heeft ermee ingestemd de wetsvoorstellen voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Het kabinet streeft naar invoering van deze herindelingen per 1 januari 2014.