Prestatieafspraken hoger onderwijs

VOICE-OVER: Nederlandse hogescholen en universiteiten hebben hun plannen ingediend die bedoeld zijn als basis voor de prestatieafspraken die ze zullen afsluiten met het Rijk.
De Reviewcommissie Hoger Onderwijs en Onderzoek overhandigde de voorstellen van de onderwijsinstellingen aan staatssecretaris Halbe Zijlstra.
STAATSSECRETARIS ZIJLSTRA: Er zijn goeie plannen ingediend maar ze zijn heel divers. Iedereen kiest andere focuspunten, zwaartepunten dus je krijgt een totaal verschillende uitkomst.
Alle hogeronderwijsinstellingen werden vroeger op dezelfde manier betaald.
Dan krijg je allemaal dezelfde soort instellingen.
Nu gaan we zeven procent van het budget op een andere wijze verdelen.
Dat leidt ertoe dat instellingen er anders uit gaan zien dat ze die keuzes wél kunnen maken, wél kunnen kiezen waar ze goed in zijn en waar ze niet goed in zijn, afstoten.
Dat is de essentie van wat we in gang hebben gezet.
SIJBOLT NOORDA: Het is nuttig omdat ze de buitenwereld laten zien dit zijn niet alleen ambities van de universiteiten maar ambities die gecontroleerd zijn, waar goed naar gekeken is en waar wij onze handtekening onder zetten. Dus de hele buitenwereld niet alleen de politiek, de samenleving, mensen op de arbeidsmarkt kunnen zeggen: Op de universiteiten kunnen we vertrouwen.
VERSLAGGEVER: Wanneer kunnen we de prestatieafspraken verwachten?
Het is nu eind september, en ik hoop rond 1 november de prestatieafspraken daadwerkelijk te tekenen met elke individuele instelling.
Dat betekent dat de financiering van die prestatieafspraken per 1 januari 2013 ingaat.

(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)