Rosenthal: Palestijnen en Israeli's moeten terug naar onderhandelingstafel

(New York) Minister Rosenthal heeft tegen de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, aangedrongen op voortgang in gesprekken met Israël. Volgens de minister is het van belang dat beide partijen in het Israëlisch-Palestijnse conflict snel weer aan tafel gaan zitten.

'Mijn boodschap richting Abbas is duidelijk en gelijkluidend als die aan Israël: onderhandelen, onderhandelen, onderhandelen'. 'De Palestijnse Autoriteit en Israël moeten de gesprekken weer oppakken. En gezien de onrust in deze regio is snelheid geboden'.

Hij benadrukte dat in overleg duurzame vrede op basis van het twee staten principe moet worden gevonden. Nederland draagt bij waar het kan: het onderhoudt goede relaties met zowel de Palestijnen als de Israeli's.

Nederland investeert ook met kennis en financiele middelen in de Paelstijnse water en landbouw sector. Ook wordt er samengewerkt op veiligheidsgebied. Verder besprak Rosenthal de levering van twee container scanners die veilige im- en export van goederen mogelijk gaan maken.