Rosenthal pleit voor individuele geloofsvrijheid

(New York) 'De vrijheid van religie, overtuiging en denken is een onaantastbaar individueel recht.' Dat zei minister Rosenthal tijdens een bijeenkomst bij de Verenigde Naties. Met ministers uit Senegal en Canada organiseerde Nederland deze bijeenkomst. Als speciaal panellid was Paul Bhatti uit Pakisten aanwezig. Zijn broer, de christelijke minister Shahbaz Bhatti, werd in 2011 vermoord.

'Individuen moeten de vrijheid hebben om individuele keuzes te kunnen maken. Vrijheid van religie en overtuiging geldt voor iedereen, ongeacht welke religieuze identiteit in een bepaalde maatschappij domineert. Elke individu moet zelf kunnen bepalen om een religie of geloofsovertuiging aan te nemen, te wijzigen of te beëindigen', aldus Rosenthal.

In sommige landen is bekering nog steeds bij wet verboden, waar gevangenisstraffen en zelfs de doodstraf tegenover staat. Rosenthal: 'De vrijheid om te geloven is onverenigbaar met dwang. Het is de verantwoordelijkheid van alle regeringen om ervoor te zorgen dat persoonlijke keuzes van geloofsovertuiging vrij zijn. Hier mogen geen (dood)straffen tegenover staan en we moeten zorgen dat de slachtoffers hiervan op onze steun kunnen rekenen. We mogen en moeten niet bang zijn om in de internationale arena deze fundamentele mensenrechten waar nodig bespreekbaar te maken.'