Verklaring situatie Curaçao

In een vergadering van de Staten van Curaçao heeft een meerderheid onlangs het vertrouwen in het kabinet Schotte opgezegd. Deze meerderheid heeft de Gouverneur gevraagd een formateur aan te wijzen om een interim-kabinet te vormen.

Deze wens heeft zaterdag geleid tot inwilliging van de ontslagaanvraag door de waarnemend Gouverneur van Curaçao van het kabinet Schotte en de beëdiging van een interim-kabinet onder leiding van de heer Betrian. Deze uitkomst van de meerderheidswens van de Staten vloeit voort uit het staatsrecht van Curaçao en de spelregels die gelden in een democratische rechtsorde.

Het interim-kabinet wacht de komende periode een belangrijke taak. Nederland, Aruba en St. Maarten spreken de hoop uit dat dit interim-kabinet samen met de Staten het nodige in het werk zal stellen om zowel de periode naar de verkiezingen als de verkiezingen zelf goed en ordelijk te laten verlopen. Geconstateerd wordt dat het uitdrukkelijk gaat om een interim-kabinet, en dat de bevolking van Curaçao zich op 19 oktober zal kunnen uitspreken over welke politieke constellatie na die datum in de Staten bestaat. De nieuw gekozen meerderheid in de Staten van Curaçao zal vervolgens bepalen welk kabinet zal aantreden.