Betere mogelijkheden voor controle op uitkeringen

De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met het wetsvoorstel huisbezoeken. Hiermee zijn uitvoeringsorganisaties als sociale diensten, UWV en SVB beter in staat om de rechtmatigheid van een uitkering vast te stellen. De wet treedt op 1 januari 2013 in werking.

Het wetsvoorstel is bedoeld voor situaties waarin onduidelijkheid bestaat over de leefsituatie van uitkeringsaanvragers of -ontvangers, bijvoorbeeld over de vraag of iemand in de opgegeven gemeente woont en of iemand alleen of samenwoont. Als de leefsituatie onvoldoende duidelijk is dan kan  – net als nu al – een aanbod voor een huisbezoek worden gedaan om daar uitsluitsel over te krijgen.

Als zo’n bezoek wordt geweigerd, de benodigde informatie niet op een andere manier wordt verstrekt en er ook geen andere mogelijkheden meer zijn om de ontbrekende inlichtingen te vergaren, dan kan de rechtmatigheid van een uitkering niet worden vastgesteld. In de nieuwe wet heeft een weigering van huisbezoek dan consequenties voor de uitkering. De huidige wetgeving biedt deze mogelijkheid niet.

Staatssecretaris De Krom (Sociale Zaken) verwelkomt deze aanvulling op de mogelijkheden in de uitvoering van de sociale zekerheidswetten. “Wie een beroep doet op een uitkering heeft de wettelijke plicht om de benodigde inlichtingen te verstrekken. Daarbij moet de overheid vast kunnen stellen of een uitkering ook terecht wordt verstrekt.”