Handige informatie voor MKB-ers om corruptie te voorkomen

Nederlandse ondernemers worden door buitenlandse collega’s als integer beschouwd, blijkt uit onderzoek van Transparency International uit 2011. Maar lang niet alle ondernemers zijn op de hoogte van wetgeving die eerlijke concurrentie en goed ondernemerschap wil bevorderen. Want wat doe je als je zaken doet in het buitenland en iemand biedt smeergeld aan?

Voorkomen van corruptie

De brochure ‘Eerlijk zakendoen, zonder corruptie' biedt tips voor ondernemen in het buitenland. Ondernemers kunnen lezen over de wetgeving en ze krijgen handvatten om betrokkenheid bij buitenlandse corruptie te voorkomen.

Praktische adviezen

De brochure beschrijft wat omkoping is. Er staan 11 praktische adviezen in om corruptie te voorkomen. Ook wordt uitgelegd hoe de Nederlandse overheid kan helpen. Verder biedt de brochure een korte handleiding om zelf een integriteitsprogramma en een gedragscode op te stellen.

De uitgave is ontwikkeld door werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland, de International Chamber of Commerce (ICC) Nederland, en de ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I), van Buitenlandse Zaken (BZ) en van Veiligheid en Justitie (VenJ) in het kader van de OESO Anti-Corruptie Conventie.