Positie religieuze minderheden en vrouwen Pakistan moet beter

‘Nederland stelt de zorgelijke positie van religieuze minderheden in Pakistan aan de orde. Zowel in internationaal verband als in een rechtstreekse dialoog met Pakistan.’ Dit zei minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken tegen het Tweede Kamerlid Voordewind (ChristenUnie). 

Voordewind bezocht Pakistan deze zomer en overhandigde de minister vandaag een rapport over de discriminatie en slechte sociaal-economische positie van christenen, Ahmadia’s en vrouwen in Pakistan. Rosenthal onderschrijft dat in Pakistan sprake is van intolerantie tegenover religieuze minderheden: ‘Het is voor hen moeilijk in vrijheid hun geloof te belijden. Daarnaast is sprake van een achtergestelde positie van vrouwen en van geweld tegen vrouwen’, aldus de minister. Rosenthal toonde waardering voor het initiatief van Voordewind: ‘Ik heb respect voor wat Kamerlid Voordewind heeft gedaan en vind het waardevol’.

Pakistan is sinds dit jaar geen partnerland meer op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Het programma wordt afgebouwd. Wel blijft Nederland projecten financieren op het gebied van betere rechtsbescherming van religieuze minderheden en bestrijding van discriminatie vanwege geloof.  Ook blijft Nederland het land steunen op het gebied van vrede, veiligheid en stabiliteit.

Tweede Kamerlid Voordewind overhandigt een rapport over christenen aan minister Rosenthal