Knapen: Nieuwe tijd vereist nieuwe internationale ontwikkelingsaanpak

‘Officiële ontwikkelingssamenwerking bepaalt nog maar 15 procent van de geldstromen naar ontwikkelingslanden. Het is belangrijk om te kijken of we kunnen zorgen dat ook die overige 80-85% duurzaam en met oog voor maatschappelijk ondernemen worden uitgegeven.’ 

Dat zei staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken donderdag tijdens een debat met de Tweede Kamer over de inzet van de Europese Unie na 2015.

Speelveld
'Internationale samenwerking opereert in een sterk veranderende context. Nieuwe spelers, verschuivende machtsverhoudingen, andere financiële verhoudingen en geldstromen, veranderingen in het armoedepatroon en de toenemende rol van mondiale publieke goederen bepalen het speelveld. Tegen deze achtergrond wordt de komende jaren een nieuwe mondiale ontwikkelingsagenda uitgewerkt. Ik acht het van belang dat als onderdeel van deze discussie op een bredere, modernere wijze gekeken wordt naar ontwikkelingshulp’, aldus Knapen. Nederland heeft met het eigen beleid die stap al gezet.

Ontwikkelingsdoelen
Nu vormen de Millenniumdoelen voor 2015 nog de belangrijkste leidraad voor de internationale inzet in ontwikkelingslanden. Nederland pleit voor nieuwe internationale ontwikkelingsdoelen die een breder veld bestrijken. Behalve voor armoedebestrijding moet daarin ook meer aandacht komen voor economische ontwikkeling, vrede en veiligheid en mensenrechten. Duurzaamheid – zoals afgesproken tijdens de Rio-top in juni – moet een integraal onderdeel gaat uitmaken van dat nieuwe ontwikkelingsdenken. Het bedrijfsleven en opkomende landen als Brazilië, China en India moeten daar bij betrokken worden.