Nitraatgehalte grondwater door landbouw meer dan gehalveerd

Het nitraatgehalte in het grondwater door mest uit de landbouw is in de jaren 1992 – 2010 meer dan gehalveerd. Dat blijkt uit een rapport van het RIVM dat staatssecretaris Atsma vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. ‘’Goed nieuws’’, vindt Atsma; ‘’Hieruit blijkt dat agrariërs hun verantwoordelijkheid hebben genomen.’’

Het RIVM-rapport zal, samen met de Evaluatie van de Meststoffenwet (EMW) die eerder dit jaar naar de Tweede Kamer werd verzonden, de basis zijn van de onderhandelingen met de Europese Commissie over het Vijfde Actieprogramma Nitraatrichtlijn. Deze onderhandelingen gaan binnenkort van start. Eens in de vier jaar moet Nederland aan Europa rapporteren over de waterkwaliteit, de  verbetermaatregelen en de verwachte effecten.

Europese Nitraatrichtlijn

Door uitvoering van de Europese Nitraatrichtlijn is de nitraatconcentratie in het water dat uitspoelt uit de ‘wortelzone’ van landbouwpercelen naar het grond- en oppervlaktewater sterk gedaald tussen 1992 en 2010. Vooral in de zandgebieden is dat het geval: in deze gebieden daalde de gemiddelde concentratie van 140 naar 60 milligram per liter. Ook in gebieden met kleigrond zijn de nitraatconcentraties in het uitspoelend water van landbouwpercelen gedaald, naar 29 milligram per liter. In veengrond is de nitraatconcentratie altijd al geringer (minder dan 10 milligram per liter) omdat nitraat daar snel afbreekt.

Met name het zuidelijk zandgebied en het lössgebied voldoet nog niet aan de normen. Dat geldt ook voor de oppervlaktewaterkwaliteit in delen van Nederland. Overigens gaat het RIVM er hoe dan ook van uit dat de waterkwaliteit in Nederland de komende jaren verder verbetert. Het duurt namelijk enkele jaren voordat de maatregelen uit het huidige actieprogramma (2010-2013), zoals aangescherpte gebruiksnormen voor mest (uitgedrukt in de hoeveelheid stikstof) doorwerken in een betere waterkwaliteit.