Nederlandse onderzoekers productief

Nederlandse wetenschappers publiceren veel vergeleken met hun collega’s in andere landen. Gemeten naar het aantal publicaties per onderzoeker scoren alleen de Zwitsers hoger. Honderd Nederlandse wetenschappers in de publieke sector leveren per jaar gemiddeld 125 publicaties af. Dat is minder dan de 161 publicaties per honderd Zwitserse onderzoekers maar het blijft nog ruim boven de Zweden (116) en de Denen (98), die op nummer drie en vier van de ranglijst staan.

Dit blijkt uit de nieuwste editie van Trends in Beeld, een publicatie van het Ministerie van OCW waarin alle cijfers op het gebied van onderwijs, cultuur en wetenschap bijeen zijn gebracht.

Ook als het aantal publicaties wordt omgeslagen naar hoofd van de bevolking staat Nederland bij de wereldtop. Alleen Zwitserland, Denemarken, Noorwegen en Zweden doen het dan beter.