Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten: ‘kosten aanvullende diensten instelling moeten vooraf helder zijn’

De bedragen die instellingen vragen voor aanvullende diensten, moeten vooraf bij cliënten bekend zijn. Dat zegt staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) vandaag. 'Het is ontoelaatbaar dat deze mensen, die oud en kwetsbaar zijn, worden verrast door onbekende kosten.'

Van Zanten gaat samen met Actiz (de organisatie van zorgondernemers) de zorgaanbieders aanspreken. 'Dit probleem is goed op te lossen', aldus Van Zanten.

Onderzoek consumentenbond

De bewindsvrouw reageert hiermee op een onderzoek van de Consumentenbond naar de kosten van verpleeghuizen. Uit het onderzoek blijkt dat niet alle instellingen duidelijk communiceren wat zij in rekening brengen voor aanvullende diensten, hoewel dit wel de afspraak is. 

Aanvullende kosten instelling

De zorg in een instelling wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Het wettelijke kader daarvan ligt vast. De – altijd optionele – aanvullende diensten betalen bewoners zelf, zoals ze dat thuis ook gedaan zouden hebben. De prijzen van deze diensten worden door de instelling in samenspraak met de cliëntenraad gemaakt.