Aftrap veiligheidscheck

Toespraak van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie bij de aftrap van de Veiligheidschecks in winkelcentrum De Bogaard in Rijswijk op 8 oktober 2012.

Dames en heren,

Welkom allemaal, hier In de Bogaard. Voor mij is dit een weerzien met dit winkelcentrum. Ik kan me herinneren dat ik hier een jaar of vier, vijf geleden ook al eens was. Toen was ik nog geen staatssecretaris, maar wel lid van de Tweede Kamer. Bij die gelegenheid heb ik het eerste Rijswijkse “dievenanker” overhandigd aan de heer Den Dulk, directeur van de Stichting Winkelcentrum In de Bogaard – vandaag eveneens weer hier aanwezig. Met dat dievenanker wilde ik aandacht vragen voor het fenomeen winkeldiefstal en de afhandeling daarvan, die de winkelier vaak veel tijd en ergernis kost.

Inmiddels is er – zeker in en rond De Bogaard – al veel ten goede veranderd. Als tweede winkelcentrum in Nederland – en zelfs als eerste van de grote winkelcentra – behaalde De Bogaard de derde KVO-ster.

Voor diegenen onder u die niet zouden weten waar die afkorting voor staat – wat ik me in dit gezelschap nauwelijks kan voorstellen: KVO staat voor het Keurmerk Veilig Ondernemen. Dat is een integraal concept waarmee ondernemers én publieke partijen gestructureerd samenwerken aan het vergroten van de veiligheid in een winkelgebied, of op een bedrijventerrein. En met succes:

- delicten als inbraak en overvallen nemen aantoonbaar af

- het is schoner en mede daardoor ook prettiger vertoeven in het winkelgebied

- zowel ondernemers als klanten voelen zich een stuk veiliger.

En dat merk je: mensen komen weer met plezier naar het winkelcentrum om hun inkopen te doen en dat zie je terug in de omzet!

Mooie resultaten dus, waar ook ondernemers elders in het land veel inspiratie uit kunnen putten. Ook zij staan bepaald niet machteloos tegen criminaliteit. In deze Week van de Veiligheid willen we ondernemers daar nog eens extra op attenderen: met een aantal goede – en goed toegepaste – preventiemaatregelen kom je vaak al een heel eind.

Dat kan door middel van deelname aan zo’n integraal veiligheidsconcept als het KVO. Maar het kan ook via losse maatregelen, zoals een goede kassaopstelling, cameratoezicht, afroomboxen voor de kassa – etcetera.

En het hoeven niet eens altijd fysieke maatregelen te zijn. Ook gedrag speelt een belangrijke rol. Alert zijn, je ogen en oren goed openhouden – dat is natuurlijk altijd goed – maar ook: heldere afspraken maken over procedures. Bijvoorbeeld over hoe te handelen bij het openen of sluiten van de zaak, of rond de afhandeling van het kassageld.

Om er nu achter te komen welke risico’s u als ondernemer loopt en welke maatregelen nou voor u specifiek van nut kunnen zijn, komt er binnenkort een handige Do it yourself scan beschikbaar.

Deze scan komt voort uit het Actieplan Criminaliteit tegen Bedrijven. U weet wel, dat plan van overheid en ondernemingsorganisaties samen, dat een groot aantal samenhangende maatregelen bevat om te komen tot een veilige werkomgeving en een goed ondernemingsklimaat. Die Do it yourself scan is op dit moment nog niet helemaal klaar. Op 1 maart 2013 wordt hij opgeleverd en komt hij voor alle ondernemers beschikbaar.

Toch gaat u hier vandaag, in winkelcentrum In de Bogaard, een mooie, landelijke primeur beleven. Als staatssecretaris beschik ik namelijk al over het prototype van de scan. En omdat ik minstens zo nieuwsgierig ben als u, ga ik dat hier gelijk maar even toepassen.

Zo meteen ga ik, hier in De Bogaard, naar modespeciaalzaak J22. Niet om er kleding uit te zoeken – hoewel ze op hun website expliciet adverteren met hun “uitgebreide collectie special sizes” en zelfs met “af en toe een lekker gehaktballetje” – maar om er een veiligheidscheck uit te voeren. Dat doe ik samen met twee studenten van de ROC-opleiding beveiliging. Daar staan ze; te herkennen aan hun mooie uniform.

Samen lopen we de winkel helemaal na op veiligheidsaspecten, aan de hand van de 12 aandachtspunten van de scan. Het resultaat van die check zal ik aansluitend overhandigen aan de eigenaar van J22, de heer [Naam].

Ik heb geen idee wat ons te wachten staat. Misschien is deze winkel al heel goed beveiligd. Maar ook in zo’n situatie is het goed om alert te blijven en van tijd tot tijd te blijven checken of u nog goed zit met uw maatregelen.

Veilig ondernemen, we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken, begint bij de ondernemer zelf. Maar als overheid zijn we uiteraard graag bereid, die ondernemer daarbij te helpen. Dat is tenslotte in ons aller belang. Van die nauwe samenwerking tussen publieke en private partijen is deze Do it yourself scan opnieuw een mooi voorbeeld!

Dames en heren, ik zou zeggen: genoeg gepraat! Aan de slag met de veiligheidsscan!