Douane lanceert app Meldpunt Accijns

Tijdens de vakbeurs Tabaksplus op 8 oktober heeft de Douane een speciale app voor het melden van vermoedelijke accijnsfraude gelanceerd. De Douane biedt hiermee een digitaal loket waar mogelijke accijnsfraude signalen door externen gemeld kunnen worden.

Het Meldpunt Accijnsfraude is opgericht in samenwerking met de tabaksbranche. De tabaksbranche krijgt op deze manier de gelegenheid om fraudesignalen te melden en dus een extra middel om de fraude in de eigen branche te bestrijden. De Douane haalt op deze manier marktkennis binnen waardoor zij haar accijnstoezicht nog effectiever kan inrichten.

Jaarlijks neemt de Douane samen met de FIOD miljoenen sigaretten in beslag: 132 miljoen in 2010 en in het jaar daarna 83 miljoen. Als deze sigaretten in Nederland op de markt waren gebracht, was de Nederlandse schatkist een bedrag van €38 miljoen aan accijns en btw misgelopen.

Na de tabaksbranche worden het Meldpunt en de app vanaf 2013 ook voor andere accijnsgoederen als alcoholhoudende dranken en brandstoffen ingezet.