Beieren biedt Nederlandse ondernemers kansen

Nederlandse ondernemers kunnen nog veel meer dan ze nu doen profiteren van de economische groei in Zuid-Duitsland. Dat is de belangrijkste conclusie van een rapport over Duitsland dat de ING bank dinsdag 9 oktober 2012 publiceerde.

Kansen pakken in Zuid-Duitsland

Om die kansen te verzilveren is minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) dinsdag 9 en woensdag 10 oktober 2012 op handelsmissie naar Beieren. 'Ondernemers kijken vooral over de grens naar Noordrijn-Westfalen, maar Beieren is in economisch opzicht minstens zo interessant,' aldus de bewindsman. 'Door Nederlandse ondernemers actief te koppelen aan hun Beierse collega’s steun ik ze om de kansen te pakken die Zuid-Duitsland biedt.'

Hoge groei, lage werkloosheid

Het zuiden van Duitsland is goed voor 40% van de hele Duitse economie. De groei ligt er hoger en de werkloosheid lager dan het Duitse gemiddelde. Toch gaat slechts 25% van de Nederlandse export naar Duitsland naar het zuiden.

Toegang tot groeimarkten Azië

ING concludeert dat de Duitse maakindustrie een goede toegang heeft tot groeimarkten in Azië. Door Nederlandse bedrijven actief te koppelen aan bedrijven in Zuid-Duitsland profiteert Nederland mee van deze economische groei. Volgens ING liggen er met name voor high tech bedijven in de automotive sector grote kansen in Zuid-Duitsland.