Knapen: Groeimarkt voor duurzaam voedsel in Vietnam

'De vraag naar duurzaam en veilig geproduceerd voedsel in Vietnam groeit en mensen hebben daar meer geld voor over. Er liggen kansen voor Vietnamese boeren en voor Nederlandse ondernemers, die wereldwijd bekend staan om hun kennis van duurzame landbouwmethoden.' 

Dat zei staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken dinsdag na afloop van een bezoek aan een duurzame groentekweker in de buurt van de Vietnamese hoofdstad Hanoi.

Kwaliteitsgroenten
Vietnamese consumenten vrezen pesticiden die veelvuldig op geïmporteerde groenten te vinden is. Knapen bezocht een door Nederlandse voedselketenspecialisten van Fresh Studio’s opgezette duurzame groentelijn die met ontwikkelingsgeld tot stand is gekomen. Hij sprak met vrouwen die zijn getraind en geholpen bij het kweken van 18 soorten kwaliteitsgroenten, zonder overmatig gebruik van pesticiden. De vrouwen telen op hun kleine stukjes landbouwgrond groenten als amaranth, choysom, komkommer, aubergine, Kang kong, koolrabi en spinazie voor de Vietnamese markt.
Ook bezocht hij de opslag en het distributiecentrum van de groothandel Metro Cash & Carry, de Vietnamese variant van de Makro.

Voedselketen

Deze voedselketen staat inmiddels op eigen benen. Maar Fresh Studio’s heeft samen met Pepsico en van Nederlandse zijde HZPC, Wageningen University en Agrico plannen om een nieuwe duurzame voedselketen op te zetten. Dit keer voor aardappels. Knapen heeft het bedrijf gevraagd die plannen verder uit te werken en naar AgentschapNL te sturen voor een eindbeoordeling.

Overstap
Knapen is voor een werkbezoek in Vietnam om daar te kijken hoe de overstap wordt gemaakt van een hulp naar handel en investeren. Vietnam heeft een economische groei van rond de 5% en is een van de 3 ontwikkelingslanden waar Nederland de kennis en ervaring die is opgedaan met ontwikkelingssamenwerking inzet voor economische diplomatie.

Vice-minister
Eerder op de dag bezocht hij vice-minister van Buitenlandse Zaken Bui Thanh Son. Hij besprak onder meer de bilaterale relatie, de samenwerking en de dialoog tussen de Europese Unie en Vietnam op diverse terreinen, waaronder de mensenrechten. Ook de Jaarvergadering van de Wereldbank kwam aan de orde.
Woensdag reist hij door naar Ho Chi Minh City om daar kennis te nemen van de overstromings- en watermanagementproblemen waar de stad mee kampt.

Staatssecretaris Knapen op bezoek bij een duurzame groentekweker in de buurt van Hanoi, Vietnam