Intensievere samenwerking nodig voor mensen met een uitkering en psychische problemen

Intensieve samenwerking tussen medewerkers in de sociale zekerheid en in de gezondheidszorg bevordert dat mensen met een uitkering en psychische problemen goed worden geholpen: de dienstverlening is dan klantgerichter en meer gericht op werk.

Gemeenten, UWV en de geestelijke gezondheidszorg maken volgens de Inspectie SZW onvoldoende gebruik van intensieve vormen van samenwerking om mensen met een uitkering en psychische problemen op weg naar werk te helpen. De arbeidsdeskundigen en klantmanagers geven daarvoor een aantal redenen: een te hoge werkdruk, de privacywetgeving, te grote problemen bij hun cliënten, die meestal ook nog eens ver van de arbeidsmarkt staan. Verzekeringsartsen vinden soms samenwerking niet nodig om te kunnen bepalen wat een cliënt nodig heeft.
Door de huidige beperkte samenwerking missen mensen met een uitkering en psychische problemen kansen op goede dienstverlening. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een goed onderzoek van hoeveel en wat voor werk iemand aankan, en om het maken van een op de persoon toegespitst plan van aanpak. Hoewel intensieve samenwerking hier het meest kan opleveren, gaan de professionals van UWV en gemeenten juist hier vaak op hun eigen oordeel af.
Het onderzoek van de Inspectie SZW biedt ook inzicht in voorwaarden waaronder samenwerking het meest oplevert. Daarvan is sprake als ze een gezamenlijke focus op werk hebben, de professionals makkelijk bereikbaar zijn, regelmatig overleggen, en als ze de ruimte die privacy-regels bieden beter gebruiken.