Lancering Veiligheidsapp Koninklijke Horeca Nederland

Toespraak door staatssecretaris Teeven ter gelegeheid van de lancering Veiligheidsapp Koninklijke Horeca Nederland. Amsterdam, 10 oktober 2012.

Dames en heren,

Het woord “horeca” associeer ik altijd met gezelligheid, ontspanning, een leuk avondje uit. Ik neem aan dat dit voor u niet veel anders zal zijn. Kijk maar om u heen: dit prachtige nieuwe établissement Kitchen & Bar roept voor mij al die warme associaties meteen weer op. En hoewel ik staatssecretaris ben van Veiligheid & Justitie, heb ik gelukkig nog niet een zodanige beroepsdeformatie ontwikkeld, dat ik me bij binnenkomst in zo’n mooie tent ga afvragen: hoe zou het eigenlijk zitten met de veiligheid?

Toch denk ik dat het heel goed is dat ook Koninklijke Horeca Nederland deze Week van de Veiligheid – want dat is het, deze week – aangrijpt om extra aandacht te vragen voor het thema veiligheid. Het is ook een beetje de tijd ervoor: de dagen worden weer korter, het is langer donker en op een of andere manier werkt dat heel aanstekelijk op geboefte van allerlei pluimage.

Zo zien we rond deze tijd van het jaar in de politiecijfers steevast het aantal overvallen weer oplopen. In het algemeen, maar zeker ook in de horeca. Kennelijk zien overvallers de horeca als een aantrekkelijk doelwit. Waar we landelijk over de laatste negen maanden een daling van het aantal overvallen zien met 8%, laat de horecasector een stijging zien. Weliswaar slechts met 1%, maar toch: het is een ontwikkeling die tegen de trend ingaat.

Die Week van de Veiligheid, kortom, lijkt me een uitstekend moment om weer even heel bewust en nadrukkelijk bezig te zijn met de vraag: hoe veilig is mijn zaak eigenlijk?

En let wel: uw zaak veiliger maken, hoeft heus niet te betekenen dat u uw mooie café, restaurant of hotel moet veranderen in een klantonvriendelijke high tech bunker, voorzien van tal van dure electronische snufjes. Veiligheid zit soms ook in eenvoudige zaken, zoals goede afspraken met je personeel. Bijvoorbeeld over openen en sluiten, of over de procedures rond de kassa.

En ik ga u daarbij helpen. Tenslotte is de Week van de Veiligheid een gezamenlijk publiek-privaat initiatief. En het hulpmiddel dat ik hier vandaag aan u ga presenteren, is daar een mooi, illustratief voorbeeld van.

Wordt u al een beetje nieuwsgierig? Ik zal u niet langer in spanning laten. Dit is wat ik voor u in petto heb. Nee, u krijgt niet allemaal een iPhone – maar wel die handige app die er onlangs op is gezet: de veiligheidsapp. Als u, als horecaondernemers dat nou ook doet, dan hebt u voortaan alle essentiële informatie over veiligheid snel bij de hand.

De eerste zes thema’s waarover u via de app relevante info kunt vinden zijn: overvallen, inbraak, interne criminaliteit, agressie, afpersing en illegale prostitutie. Deze app lijkt me een onmisbaar attribuut voor elke horeca-uitbater. Kortom: download hem vooral en zet hem op uw telefoon. Zo heeft u deze belangrijke informatie altijd snel bij de hand!

Wat ik zelf bijvoorbeeld heel interessant vind, is de korte scan die erop zit. Daarmee kunt u eenvoudig en snel toetsen of uw zaak wel afdoende is beveiligd.

Wilt u – mogelijk naar aanleiding van het resultaat van deze korte scan - uw zaak aan een wat uitgebreidere veiligheidstoets onderwerpen, dan kan dat. Zo werkt mijn departement momenteel aan een degelijke “do it yourself” scan. Begin maart volgend jaar is die klaar en voor alle ondernemers beschikbaar.

Mocht u ook die nog niet voldoende uitgebreid vinden, dan is er natuurlijk ook nog altijd de mogelijkheid van een professionele scan.

Samen met Koninklijke Horeca Nederland heeft mijn Ministerie in Amsterdam een aantal scanners ingehuurd. Die zijn graag bereid uw zaak kosteloos, maar professioneel, te scannen. Dat is toch een mooi aanbod, nietwaar? Na afloop van de scan weet u feilloos waar de zwakke plekken in uw beveiliging zitten. Ik heb zo’n idee dat het wel eens erg snel kan gaan met deze gratis scan. Aarzel dus niet en meld u snel aan!

En dan wordt het nu tijd voor het grote moment: de officiële lancering van de veiligheidsapp… Dat schijnt net zo makkelijk te zijn als het downloaden van de app zelf: één druk op de knop en daar komt’ie…