Nederland werkt aan water in Ho Chi Minh City

'Het is goed om te zien hoe de bedrijven en kennisinstellingen van de Nederlandse watersector hier kansen pakken om met de Vietnamezen te werken aan water. We hebben hier als overheid in geinvesteerd en zien dat dit goed wordt opgepakt',  dat zei staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken na afloop van een  discussie met Vietnamese wetenschappers en vertegenwoordigers van de water sector  en het Nederlandse bedrijfsleven in Ho Chi Minh City.

Sinds 2011 werken de gemeente Rotterdam en het Vietnam Climate Adaptation Partnership onder aanvoering van Grontmij samen met de overheid van Ho Chi Minh City aan een strategie om de miljoenenstad waterproof te maken.

Ho Chi Minh City heeft te kampen met ernstige bedreiging van klimaatverandering evenals uitdaging in ruimtelijke planning van de stad, net als Rotterdam. De stad heeft niet alleen te maken met ernstige rivieroverstromingen in de regentijd; tijdens droogte zakt de bodem, de zeespiegel stijgt en zilt water stroomt binnen. Er zijn drink- en afvalwaterproblemen. Net zoals in Rotterdam zijn ook water en logistiek onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ho Chi Minh City kent vele kleine haventjes over de hele stad verspreid. In de plannen zouden havens aan de buitenkant van de stad komen.

Tijdens de rondvaart over de Saigonrivier kreeg de staatssecretaris een beeld van de problemen waar het bedrijfsleven en de bevolking ook nu dagelijks mee te maken hebben. Verstopte waterwegen, huizen stromen over, mensen bouwen laag op laag op muurtjes die het water moeten keren.

Nederland staat bekend om de kennis en expertise die universiteiten en het bedrijfsleven in de watersector hebben. Een consortium gecoördineerd door Royal HaskoningDHV werkt ook al aan een deltaplan voor de Mekong Delta in het zuiden van het land.

Bangladesh

De minister van Planning uit Bangladesh is deze week in Ho Chi Minh om met eigen ogen te zien hoe Nederland betrokken is bij de ontwikkelingen in Ho Chi Minh City.

Staatssecretaris Ben Knapen sprak de delegatie na afloop, om de samenwerking in water voort te zetten zoals hij in maart van dit jaar tijdens zijn bezoek aan Bangladesh ook had aangekondigd. Het bezoek van de delegatie uit Bangladesh werd begeleid door de Nederlandse ambassade.

Knapen: ‘Op die manier bevorderen we de samenwerking tussen beide deltalanden. Het is bovendien goed voor het Nederlands bedrijfsleven dat de Bengalen kunnen zien hoe wij hier onze expertise inzetten. Door Bangladesh nu met ontwikkelingsgeld te helpen leggen we de grondslag voor dezelfde vorm van samenwerking op basis van wederzijds profijt als we hier in Vietnam hebben bereikt.’

Knapen is in het Aziatische land op bezoek om te zien hoe daar de overgang van hulp naar handel verloopt. Dit jaar eindigt de bilaterale ontwikkelingssamenwerking met het land. Vietnam is een van de drie zogenoemde transitielanden waar Nederland de kennis en kunde die is opgedaan met ontwikkelingssamenwerking inzet om de economische relatie met het land te versterken.

Donderdag staat een bezoek aan FrieslandCampina op het programma.

Daarna vliegt Knapen door naar de Jaarvergadering van de Wereldbank in Tokio.