Wijk Kruiskamp in Amersfoort niet langer aandachtswijk voor het Rijk

Minister Spies (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft tijdens een bijeenkomst over wijkondernemingen aangegeven dat de wijk Kruiskamp in Amersfoort een positieve ontwikkeling doormaakt, die bestendig lijkt te zijn. In aanwezigheid van wethouder Tigelaar (gemeente Amersfoort) meldde Spies: 'Het is daarom niet langer noodzakelijk om deze wijk vanuit het Rijk als speciale aandachtswijk te behandelen.' De Rijksoverheid blijft de ontwikkeling van de wijk wel aandachtig volgen.

Wijken zijn continu in ontwikkeling. De Amersfoortse wijk Kruiskamp, een aantal jaren geleden geselecteerd als een van de 40 aandachtswijken, heeft de afgelopen jaren een sterk positieve ontwikkeling laten zien. Van heel Amersfoort is in Kruiskamp het beeld over de toekomst het sterkst gestegen, na vele inspanningen van bewoners, gemeente, woningcorporatie en andere partijen. De leefbaarheid in de wijk is verbeterd. Het rapportcijfer voor de waardering van de woning steeg van een 6,9 in 2007 naar een 7,6 in 2011. Die van de woonomgeving van 6,3 naar 6,8 en het gevoel van onveiligheid onder bewoners daalde van de helft naar één derde van de bewoners. Ook de statistieken laten een positieve ontwikkeling zien. Zo daalde het aandeel ‘vroegtijdige schoolverlaters’ naar het Amersfoortse gemiddelde van 3,3% in 2011 en nam het aandeel werklozen af van 9% in 2007 naar 4% in 2011.

Deze ontwikkelingen maken dat Kruiskamp de eerste van de 40 wijken is, die voor het Rijk niet langer het predicaat aandachtswijk nodig heeft. Toch trekt de Rijksoverheid haar handen niet van de wijk af; ze blijft de wijk tot 2017 nauwgezet volgen.

Amersfoortse aanpak Kruiskamp de komende tijd

Dat Kruiskamp voor het ministerie aandachtswijk af is, betekent voor de gemeente Amersfoort geen afronding van het project Amersfoort Vernieuwt. De gemeente heeft samen met alle Amersfoortse wijken een wijkagenda gemaakt waarin de vraagpunten in de wijk benoemd zijn en waar gezamenlijk aan verder wordt gewerkt. Voor de wijk Kruiskamp blijven de onderwerpen veiligheid, opgroeien en wijkeconomie de komende jaren aandacht behouden. Wethouder Menno Tigelaar: 'Nu we in Kruiskamp samen met de bewoners en de corporaties veel hebben bereikt op het gebied van woningbouw, de openbare ruimte, maar vooral ook op het sociale domein en de wijkeconomie, past het dat het Rijk zich terugtrekt. Wij blijven uiteraard met de bewoners, de corporaties en overige partners samenwerken aan de wijkagenda.' Voor de gemeente geldt het uitgangspunt zoveel mogelijk de ‘eigen kracht’ van inwoners te benutten.

Wijkondernemingen

Bewoners en woningcorporaties hebben in de ontwikkeling van de wijkaanpak een bijzondere rol ingenomen. De bewoners denken mee over plannen, nemen eigen initiatieven en helpen mee bij de uitvoering. Een bijzonder vergaande vorm van eigen initiatief zijn wijkondernemingen. Niet alleen in Kruiskamp, maar ook in andere delen van het land is een beweging gaande dat er wijkondernemingen worden opgestart.

Tijdens een door de Rijksoverheid en Aedes Vereniging voor Woningcorporaties georganiseerde kennis- en inspiratiebijeenkomst ‘de wijk verdient het’ stond deze beweging onder grote belangstelling centraal. In wijkondernemingen organiseren ondernemende bewoners zich gezamenlijk in de buurt en organiseren bijvoorbeeld hun eigen energieopwekking of bepaalde zorgtaken. Soms nemen ze daarbij ook verantwoordelijkheden over die voorheen bij de overheid of maatschappelijke instellingen als woningcorporaties lagen, zoals groenbeheer, onderhoudsklussen aan woningen of de overname van dorpshuizen die zij vervolgens zelf beheren en exploiteren. De Rijksoverheid ondersteunt experimenten met wijkondernemingen. Minister Spies riep de aanwezigen op om bij de overheid melding te maken als regels in de weg zitten en vooral niet de moed op te geven als je overtuigd bent van een goed initiatief. Ook moedigde zij gemeenten en maatschappelijke instellingen aan om deze krachtige en positieve initiatieven te ondersteunen.