FIOD neemt grote partijen namaak telefoonaccessoires in beslag

De FIOD heeft donderdag 11 oktober onder leiding van het Functioneel Parket grote partijen namaakgoederen in beslag genomen in Zwolle en Beverwijk.

In een winkelpand in Zwolle trof de FIOD voornamelijk namaak telefoonaccessoires aan. Daarnaast ook stickers met een merklogo die op de accessoires geplakt konden worden. Het gaat in totaal om duizenden stuks. Naast het winkelpand heeft de FIOD ook nog opslagdepot doorzocht. Daar werden onder andere aangetroffen opladers van diverse merken, hoesjes en frontjes voor telefoons.

Op de Bazaar in Beverwijk heeft de FIOD vier verkoopunits gecontroleerd. Naast dezelfde namaakaccessoires werden ook namaak koptelefoons aangetroffen. Alle namaakgoederen zijn in beslag genomen.

Ernstige economische gevolgen
Merken zijn beschermd in Nederland. Het is verboden merkartikelen na te maken en het is niet toegestaan om in valse merkartikelen te handelen. Inbreuken op intellectuele eigendomsrechten in het algemeen en namaak en piraterij in het bijzonder zijn uitgegroeid tot een fenomeen met internationale dimensies, dat ernstige economische en sociale gevolgen heeft. Het is aannemelijk dat het bij namaakgoederen in Europa om honderden miljoenen, zo niet miljarden euro’s gaat. Het verstoort de goede werking van de (interne) markt en brengt de consumentenbescherming in het gedrang; met name op het gebied van volksgezondheid en openbare veiligheid. In 2011 zijn door de Nederlandse Douane op grond van de zogenaamde Anti-Piraterijverordening in totaal meer dan 5 miljoen artikelen aan de Nederlandse buitengrenzen tegengehouden.

In beslag genomen telefoonaccessoires