Veldhuijzen van Zanten steunt Yad Vashem met digitale opslag oorlogsdocumenten

Nederland gaat het Israëlisch Holocaustmonument Yad Vashem helpen met het digitaal opslaan van getuigenissen uit de oorlog. Met de hulp is 100.000 euro gemoeid. Het bedrag is toegezegd door staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS).

De bewindsvrouw deed de toezegging tijdens een bezoek aan Yad Vashem en benoemde het belang: ‘juist als deze verschrikkelijke tijd verder weg zal zijn, hebben wij de voorbeelden van rechtvaardigen nodig’.

Yad Vashem beheert documenten

Yad Vashem (onder andere een museum en bibliotheek) beheert de getuigenissen die zijn ingediend om een aanvraag tot ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ te ondersteunen. ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ (http://www1.yadvashem.org/yv/en/righteous/about.asp) is een eretitel voor niet-joden die hun leven op het spel hebben gezet door tijdens de Tweede Wereldoorlog joden te redden.

‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’

Ruim 5000 Nederlanders dragen deze titel na uitvoering onderzoek van Yad Vashem. Het monument wil het daarbij gebruikte bewijsmateriaal nu digitaal opslaan om de getuigenissen en verhalen te borgen voor komende generaties. ‘Op onze schouders rust de beveiliging van de toekomst’, aldus Van Zanten.