Weekers verwacht eind dit jaar duidelijkheid over FATCA

Staatssecretaris Weekers van Financiën streeft naar zekerheid over het sluiten van een verdrag met de VS over de FATCA-wetgeving. Door een dergelijke overeenkomst worden de administratieve lasten voor financiële instellingen beperkt en kan Nederland ook gegevens met de gegevens van de VS krijgen. Dat heeft Weekers gezegd tijdens een speech voor de Foreign Bankers’ Association.

De FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) is Amerikaanse wetgeving. Deze wet bepaalt dat vanaf 2013 alle financiële instellingen wereldwijd informatie over Amerikaanse klanten moeten doorgeven aan de Amerikaanse Belastingdienst, IRS. De VS eist daarmee inzicht in de tegoeden van Amerikaanse belastingplichtigen.

Op basis van de FATCA hebben de VS en G5 landen uit Europa (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Verenigd Koninkrijk) een zogeheten Intergovernmental Agreement (IGA) bereikt, een modelovereenkomst op basis waarvan alle landen een overeenkomst kunnen sluiten met de VS. Het VK heeft onlangs al zo’n overeenkomst ondertekend.

Nederland heeft interesse om een verdrag te sluiten met de VS in navolging van de G5. Het voordeel van deze ‘government to government approach’ is namelijk dat de administratieve lasten voor de financiële instellingen geringer zullen zijn. De instellingen hoeven dan niet ieder afzonderlijk een overeenkomst met de IRS te sluiten. In plaats daarvan zal de gegevensuitwisseling lopen via de ‘eigen’ Belastingdienst op grond van nieuwe wetgeving.

“Ik geloof dat een IGA goed is voor de stabiliteit en ‘level playing field’ van onze Nederlandse financiële sector in de wereld,” aldus Weekers. “Wij zijn met de VS in gesprek over de totstandkoming van zo’n overeenkomst en streven naar zekerheid daarover voor het einde van dit jaar.”