'Lidstaten zelf aan zet om Europese markt te vergroten’

Eén Europese interne markt heeft Nederlandse economie veel banen en inkomsten opgeleverd. Om de voordelen van de Europese interne markt te kunnen blijven plukken moeten lidstaten zelf in actie komen door onnodige belemmeringen voor Europese ondernemers weg te nemen.

Dat zei minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) vandaag tijdens een evenement in Den Haag waar hij samen met Eurocommissaris Barnier (interne markt) stilstond bij het 20 jarig bestaan van één interne Europese markt.

'We moeten niet achterover leunen en wachten tot Brussel maatregelen neemt om de interne markt te vergroten', aldus Verhagen. 'Nederland loopt voorop in het wegnemen van onnodige belemmeringen voor Europese ondernemers. Als andere lidstaten het Nederlandse voorbeeld volgen kunnen we nog veel meer profiteren van de interne markt'.

Economische groei

Sinds 1992 heeft de Europese eenwording de Nederlandse economie 4 tot 6% economische groei extra opgeleverd. Per Nederlander komt dat neer op €2000 extra inkomen per jaar. Bovendien profiteren consumenten van het feit dat de prijzen van vliegtickets en telefonie 40% lager liggen dan voor de Europese interne markt.

Verhagen riep in zijn toespraak lidstaten op tot actie om hun markt verder te openen voor Europese ondernemers. Nederland geeft hierin het goede voorbeeld door bijvoorbeeld buitenlandse bedrijven toe te staan in Nederland bouwkundige keuringen uit te voeren en toe te staan dat Nederlanders in Spanje en België daar hun auto te laten keuren.

Ook wordt het buitenlandse ondernemers die zich in Nederland willen vestigen aantrekkelijker gemaakt een BV op te richten. Nu duurt dat gemiddeld nog 2 weken, dat kan binnenkort binnen 24 uur door allerlei administratieve vereisten te versoepelen.