Nieuwe weg langs zeewering Maasvlakte 2 open

Vandaag openden minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en wethouder Baljeu (Haven, Verkeer en Regionale economie van Rotterdam)  de nieuwe weg langs de zeewering van Maasvlakte 2: de Maasvlakteweg. De weg geeft toegang tot de bestaande bedrijven in de noordwesthoek van de Maasvlakte en het activiteitenstrand. Maasvlakte 2 wordt ontsloten door (vaar-)wegen, spoor, en pijpleidingen. Met de opening van de Maasvlakteweg is de belangrijkste aansluiting op het bestaande gebied een feit. Vanaf 20 oktober is de Maasvlakteweg toegankelijk voor verkeer en is ook het vijf kilometer lange activiteitenstrand bereikbaar voor recreanten. In de komende weken wordt het spoor in gebruik genomen en de Yangtzehaven doorgetrokken voor de scheepvaart.

Positie versterken

De minister en wethouder openden de Maasvlakteweg door in een nostalgisch Volkswagen-busje ‘de toekomst’ tegemoet te rijden. Minister Melanie Schultz van Haegen: “Het nieuwe stukje Nederland is nu via deze weg bereikbaar die de hoofdroute vormt over Maasvlakte 2. We werken verder aan de bereikbaarheid van de Rotterdamse haven via de weg, het spoor en over het water. Alleen op die manier kan Rotterdam zijn toppositie als poort van Europa blijven waarmaken.”

De zeeschepen varen straks via de Yangtzehaven naar de nieuwe havens op Maasvlakte 2. Om dat mogelijk te maken wordt het huidige einde van de Yangtzehaven doorgebaggerd. Op die manier wordt Maasvlakte 2 komend jaar nautisch bereikbaar. Tot en met 19 oktober liep de weg naar onder andere Euromax op dezelfde  plaats als deze toekomstige vaarroute. Die weg is nu gesloten.