Schippers luidt beursgong voor Donorweek

Vanochtend om 9.00 uur luidde minister Edith Schippers (VWS) de gong op de Amsterdamse beurs van NYSE Euronext. Zij deed dit samen Marco van Eliveld. Marco kreeg na de ziekte van Hodgkin en Pulmonale Hypertensie een risicovolle dubbele longtransplantatie. Met het luiden van de gong wordt er aandacht gevraagd voor de Nationale Donorweek, een jaarlijks terugkerende week waarin heel Nederland wordt gevraagd om na te denken over orgaandonatie en een keuze vast te leggen.

15 duizend nieuwe donoren

Minister Edith Schippers: “Het kan iedereen overkomen dat je een hart, long of nier nodig hebt. Als je zelf zo ziek bent en je wil een orgaan ontvangen, denk er dan ook over na of je zelf orgaandonor wil zijn en leg die keuze vast”.

De eerste dag van de Nationale Donorweek heeft gisteren al ruim 15 duizend nieuwe donorregistraties opgeleverd. Mensen deden dit door een digitaal donorformulier in te vullen op jaofnee.nl of via de vele livestreams op o.a. NU.nl, MSN, YouTube en AD.nl.

Tijdens de Donorweek wordt heel Nederland de vraag voorgelegd 'Ben jij al Donor?' Tot en met zondag 28 oktober zijn overal in het land grote en kleine acties om het belang van donorregistratie te onderstrepen.

Registratie als donor

Op dit moment ligt het aantal registraties in het Donorregister rond de 5,5 miljoen. Veel Nederlanders hebben zich nog niet geregistreerd in het Donorregister. Die onduidelijkheid is ook voor nabestaanden vaak erg vervelend. Zij moeten dan immers beslissen als hun familielid iets overkomt.

Wachtlijsten

Vorig jaar stonden er zo’n 1300 mensen op de wachtlijst voor een donororgaan. Een nierpatiënt wacht ongeveer vier jaar op een donornier. De wachttijd is vaak te lang, helaas komt een donororgaan dus niet voor iedereen op tijd.