JSF-project levert op korte termijn banen op

Het JSF-project levert op korte termijn banen op en versterkt de innovatiekracht van de Nederlandse economie. In de periode 2013-2017 leidt het project tot maximaal 1.350 extra arbeidsjaren aan werk. Dat schrijft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) 24 oktober 2012 aan de Tweede Kamer.

'Het Nederlandse bedrijfsleven profiteert van deelname aan het JSF-project', aldus minister Verhagen. 'Het levert nu banen op voor mensen die in deze moeilijke economische tijden anders mogelijk werkloos zouden zijn.'

Onderzoek

In opdracht van EL&I heeft onafhankelijk economisch onderzoeksbureau SEO de werkgelegenheidseffecten van het JSF-project onderzocht. SEO concludeert dat de Nederlandse economie per saldo beter wordt van deelname aan het project.

Profijt

Volgens SEO verschuift de werkgelegenheid in de loop van het project, dat duurt tot 2074, naar andere sectoren. Ondernemers blijven echter ook op lange termijn profiteren van de kennis en kunde die ze opdoen dankzij het project.

De totale omzet van Nederlandse bedrijven die betrokken zijn bij het JSF-programma wordt geschat op een bedrag van €24 tot €38 miljard. De onderzoekers verwachten dat de Nederlandse luchtvaartsector minder goed in staat is te vernieuwen en kennis en kunde te ontwikkelen wanneer besloten wordt eerder uit het project te stappen. Bovendien lopen Nederlandse bedrijven het risico al in 2013 onderhoudscontracten mis te lopen wanneer Nederland de mogelijkheid van uitstappen boven de markt laat hangen.