Knapen: EU-Lidstaten moeten elkaar de maat nemen

De rechtsorde in Europa is aan versterking toe. Europese lidstaten moeten elkaar daarom de maat nemen over de rechtsstaat. Mensen moeten hierop overal in de Europese Unie kunnen vertrouwen. 

Dat zei staatsecretaris Knapen vanmiddag op een bijeenkomst in Den Haag ter ere van het 25-jarig jubileum van het Nederlands Helsinki Comité.

Waarden als democratie, rechtsorde en rechten van minderheden krijgen dankzij het Nederlands Helsinki Comité de extra aandacht waar ze recht op hebben. 25 jaar inzet laat zien hoe belangrijk een blijvende inzet voor naleving van internationale afspraken is. Ook in de Europese Unie willen we dat iedereen volgens dezelfde regels speelt. Betrouwbare rechtspraak, bestrijding van corruptie, transparante contracten - het zijn belangrijke zaken voor mensen die zich overal in Europa veilig en eerlijk behandeld weten, aldus Knapen. Daarmee versterk je het vertrouwen tussen de lidstaten en in de Europese Unie als waardengemeenschap. Staatssecretaris Knapen heeft herhaaldelijk het belang hiervan opgebracht bij zijn Europese collega's.

In juni dit jaar vond in het Vredespaleis in Den Haag op initiatief van Nederland een bijeenkomst met experts uit verschillende EU landen plaats over het functioneren van de rechtsstaat in lidstaten van de Europese Unie. Met de uitkomsten van deze bijeenkomst zal Nederland de komende maanden de discussie binnen de EU aangaan.