Lancering vervolgcampagne kindersekstoerisme

Toespraak door minister Opstelten bij de lancering vervolgcampagne kindersekstoerisme, Schiphol, 24 oktober 2012.

Dames en heren,

In januari 2010 lanceerden we een bewustwordingscampagne en een internethotline kindersekstoerisme. Vandaag starten we de vervolgcampagne tegen kindersekstoerisme. Helaas is dat nodig. Want nog steeds gaan Nederlandse onderdanen en ingezetenen voor korte of langere tijd naar het buitenland en misbruiken daar kinderen.

Eén van de prioriteiten van de Nederlandse overheid is de aanpak van seksueel geweld tegen kinderen, ook als dat geweld afkomstig is van Nederlandse daders in het buitenland. Die bewegen zich vaak buiten het gezichtsveld van de Nederlandse politie en Justitie maar daar leggen we ons niet bij neer. We stoppen dan ook niet bij de Nederlandse landsgrenzen. 

We zullen blijven investeren in de strijd tegen kindersekstoerisme. De aanpak van kinderpornografie en kindersekstoerisme is, vooruitlopend op de Nationale politie, onlangs nationaal ingericht. En de strijd tegen kindersekstoerisme gaan wij de komende tijd nog verder opvoeren. Dat doen we op basis van onder andere een criminaliteitsbeeldanalyse, die volgend jaar alle gegevens op dit terrein in kaart brengt. En met een zogeheten barrièremodel proberen we deze walgelijke praktijken waar mogelijk te voorkomen of te stoppen.

Ook zoeken we meer internationale samenwerking. Eind november presenteren we onze aanpak in Rome op een conferentie van de Raad van Europa en Italiaanse autoriteiten. Daar zullen we ook de andere lidstaten oproepen om gezamenlijk kindersekstoerisme te bestrijden.

De campagne van vandaag is deel van de door mij zojuist genoemde intensievere aanpak. We willen hiermee niet alleen blijvende aandacht voor het onderwerp, maar we mikken ook op kwalitatief betere meldingen, met meer aanknopingspunten voor vervolgonderzoek door opsporingsinstanties. Iedere melding kan een puzzelstukje zijn, waarmee de opsporing van kindersekstoeristen een stap verder kan komen. 

Het belang van opsporing van kindersekstoeristen wordt breed gedeeld en ik ben dan ook blij dat we in deze vervolgcampagne de krachten bundelen. Deze campagne is namelijk het resultaat van de samenwerking tussen het ministerie van Veiligheid en Justitie met de Koninklijke Marechaussee, met Meld Misdaad Anoniem, met de ANVR - met wie we al in 2010 een intentieverklaring tekenden -, TUI Nederland, ECPAT en Plan Nederland. Ik dank hen allen voor hun enthousiaste inzet en inspanningen. 

We voeren deze campagne op de luchthavens Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam-The Hague Airport. Vanaf vandaag zullen op deze vliegvelden campagneposters hangen, komen er op diverse sites campagnebanners en in diverse tijdschriften campagneadvertenties. In de weken daarna krijgen op die drie luchthavens alle reizigers naar bestemmingen buiten de EU flyers uitgedeeld. Straks zal ik samen met generaal Leijtens daarvoor het startsein geven en bij de paspoortbalie van de KMar de eerste flyer uitreiken. Dat doe ik in de overtuiging dat we alles in het werk moeten stellen om aan deze misstanden een eind te maken.

We moeten reizigers aansporen om tijdens hun vakantie niet alleen alert te zijn op signalen van kindersekstoerisme, maar ook om in zo’n geval iets te doen. Hun meldingen kunnen van wezenlijke waarde zijn in opsporingsonderzoeken naar verdachten. Wij doen dus een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van het reizigerspubliek. En terecht, vind ik, want de veiligheid van kinderen gaat ons allen aan.