Start campagne tegen Kindersekstoerisme

Minister Opstelten van het ministerie van Veiligheid en Justitie en luitenant-generaal Leijtens van de Koninklijke Marechaussee hebben vandaag het startsein gegeven voor een nieuwe campagne tegen kindersekstoerisme. Bij de paspoortbalie op Schiphol hebben zij de eerste campagneflyer tegen kindersekstoerisme uitgereikt. De komende twee maanden krijgen alle reizigers bij de paspoortcontrole deze flyer mee, waarin aandacht voor het tegengaan van kindersekstoerisme wordt gevraagd.

Een van de prioriteiten van de overheid is de aanpak van seksueel geweld tegen kinderen, ook als dat geweld afkomstig is van Nederlandse daders in het buitenland. De  nieuwe campagne tegen kindersekstoerisme  is onderdeel van een intensievere aanpak en moet meer en betere tips opleveren waarmee Justitie aan de slag kan.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie, de Koninklijke Marechaussee, reisbrancheorganisatie ANVR en touroperator TUI, ECPAT en Plan Nederland vragen reizigers alert te zijn op Nederlanders die in het buitenland uit zijn op seks met kinderen. Ook wordt gevraagd verdachte zaken te melden, bijvoorbeeld bij Meld Misdaad Anoniem of via www.meldkindersekstoerisme.nl

Op de luchthavens Schiphol, Rotterdam-Den Haag en Eindhoven komen grote posters te hangen die de aandacht moeten trekken. Brancheorganisatie ANVR en de bij haar aangesloten touroperators en reisbureaus zullen met banners op hun website en informatie aan medewerkers en reizigers zoveel mogelijk aandacht vragen om te helpen deze misdaad te bestrijden. Dit misdrijf is strafbaar in Nederland, ook al werd het in het buitenland begaan. Ook hebben medewerkers van reisorganisaties in het buitenland een handleiding gekregen voor het geval een toerist met informatie naar hen toe komt.

De campagne is een vervolg op een eerder initiatief van de Marechaussee en het ministerie van Veiligheid en Justitie uit 2010. Deze campagne richtte zich op Thailand en Brazilië als landen waar veel kindersekstoeristen naartoe gaan. De campagne van dit jaar is niet op specifieke landen gericht, omdat kindermisbruik wereldwijd voor komt.

Na die eerste campagne is onder meer duidelijk geworden dat de marechaussee en de politie tips van betere kwaliteit nodig hebben om een opsporingsonderzoek te beginnen naar iemand die mogelijk kindersekstoerist is. Reizigers die behalve een land of een stad bijzonderheden als naam, hotel of bar, luchtvaartmaatschappij en datum weten, kunnen tips geven waar de politie mee aan de slag kan. Ook moet de publieksactie duidelijk maken aan reizigers dat het wel degelijk zin kan hebben om dit soort informatie door te geven. Iedere melding kan een puzzelstuk vormen waarmee de opsporing van kindersekstoeristen een stap verder kan komen, in het buitenland of hier in Nederland. “We doen een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van het reizigerspubliek, want de veiligheid van kinderen gaat ons allen aan”, aldus minister Opstelten.

VOICE-OVER: Minister Opstelten van Justitie en luitenant-generaal Leijtens van de marechaussee gaven op Schiphol het startsein voor de nieuwe campagne tegen kindersekstoerisme. Ze vragen reizigers om alert te zijn op Nederlanders die in het buitenland uit zijn op seks met kinderen. Wie een mogelijk foute situatie aantreft, wordt verzocht dat te melden. VERSLAGGEVER: Wat verwacht u van deze passagiers? MINISTER OPSTELTEN: Twee dingen: meer aandacht want het is een ernstig feit en het tweede punt is gewoon: meldingen die kwalitatief goed zijn waarmee je wat kan doen in de opsporing van de daders. Dat is belangrijk. VERSLAGGEVER: Wat verstaat u onder een duidelijke melding? De begrippen: Om wie gaat het? Waar is het gebeurd? Hoe waren de omstandigheden? Wat hebt u gezien? Die vragen, dat staat ook duidelijk in de folders die we uitreiken. HANS LEIJTENS: We proberen op allerlei manieren aan informatie te komen over de groep die wij zoeken mannen en vrouwen die zich in het buitenland schuldig maken aan sekstoerisme. Als we een melding krijgen, wordt er gekeken of wij die persoon in dat luchthavenproces, als hij reist via Schiphol of 'n andere luchthaven, kunnen onderscheppen. Als het nodig is, kunnen we daar met de douane controle op uitoefenen om te kijken of hij zich echt schuldig heeft gemaakt aan kindersekstoerisme in het buitenland. VOICE-OVER: Wie een verdachte situatie wil melden kan dat doen via: Meld Misdaad Anoniem of de website: www.meldkindersekstoerisme.nl.
(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)