Nieuw pistool voor Nederlandse politie

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft het voornemen tot gunning van het nieuwe pistool voor Nederlandse politie vandaag bekend gemaakt. Uit de aanbesteding is het pistool Walther P99Q van de firma Carl Walther GmbH als beste naar voren gekomen. De nieuwe aanbesteding was nodig nadat in november 2011 de overeenkomst met de winnaar van de vorige aanbesteding, de firma SIG-Sauer werd beëindigd.

Na het verstrijken van de bezwaartermijn van twee weken kan het voornemen tot gunning worden omgezet in een definitieve gunning. Er wordt tegelijkertijd gestart met de verwerving van de benodigde nieuwe holsters en patroonhoudertassen zodat in mei 2013 kan worden begonnen met de omscholing van alle vuurwapendragende opsporingsambtenaren van de politie, de bijzondere opsporingsdiensten en de buitengewoon opsporingsambtenaren. De volledige omscholingsoperatie zal naar verwachting in december 2014 zijn afgerond.

Het nieuwe pistool dient ter vervanging van het pistool Walther P5 dat sinds 1979 wordt gebruikt door de Nederlandse politie. Voor de vervanging van het huidige dienstwapen is door de korpsen per pistool € 500 gereserveerd. De prijs van het nieuwe dienstwapen valt binnen deze begroting.

Pistool Walther P99Q