Veldhuijzen van Zanten in Berlijn voor erkenning speciale geschiedenis Sinti en Roma

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) bezocht afgelopen week de Duitse hoofdstad Berlijn om aanwezig te zijn bij de onthulling van het Duitse monument voor de onder het nazibewind omgekomen Sinti en Roma. De bewindsvrouw ging naar Berlijn om benadrukken hoe belangrijk zij de erkenning voor de speciale geschiedenis en de speciale positie van de Sinti en Roma vindt.

Veldhuijzen van Zanten ging woensdagmorgen in gesprek met de aanwezige Nederlandse Sinti en Roma en vertrok gezamenlijk met hen naar de onthulling van het Duitse monument voor de onder het nazibewind omgekomen Sinti en Roma. Op die plechtigheid, waar vele hoogwaardigheidsbekleders waren, sprak namens de overlevenden de Nederlandse Sinto Zoni Weisz. Voor zijn bijzondere speech kreeg hij lof en erkenning van bondskanselier Angela Merkel, die na hem sprak.

Sinti en Roma-monument

De Israëlische kunstenaar Dani Karavan, ontwerper van het monument, introduceerde het monument in zijn moedertaal Ivriet. Aansluitend dromden honderden Roma en Sinti, gekomen uit heel Europa, samen op deze serene plaats. 'Deze dag is het voelbaar hoe belangrijk dit monument is en hoe tastbaar het belang midden in Berlijn.', zei Veldhuijzen van Zanten.

De volgende ochtend keek de staatssecretaris terug op de indrukwekkende gebeurtenissen tijdens een werkontbijt met overlevenden van de Holocaust Zoni Weisz en Sani van Mullem en een delegatie van de ambassade.

Bijzonder schenking aan Ravensbrück

Tijdens haar verblijf bezocht de staatssecretaris ook Ravensbrück, een concentratiekamp waar de nazi's in de Tweede Wereldoorlog tienduizenden vrouwen gevangen hielden, waaronder veel Nederlandse vrouwen. Veldhuijzen van Zanten legde een krans ter nagedachtenis.

Tijdens het bezoek overhandigde het Comité Vrouwen van Ravensbrück een uniek historisch document uit 1945 aan directrice Insa Eschebach van het herinneringscentrum. Het is de shawl waar in 1945 bevrijde Nederlandse vrouwen hun naam op borduurden, toen zij in Zweden op kracht kwamen.

‘Het is een bijzondere gewaarwording de geborduurde namen zeventig jaar later te zien en de betekenis tot je door te laten dringen’, aldus Van Zanten. De shawl krijgt een plek in de permanente tentoonstelling van het kamp.