Universiteiten tekenen prestatieafspraken

Staatssecretaris Zijlstra heeft met de universiteiten prestatieafspraken gemaakt. 

Tijdens een bijeenkomst op de Haagse campus van de Universiteit Leiden zetten Zijlstra en de voorzitters van de Colleges van Bestuur hun handtekeningen onder de afspraken, waarmee voor het gehele hoger onderwijs uiteindelijk €325 miljoen gemoeid is.

Kwaliteit

Met de prestatieafspraken bekrachtigen de universiteiten de voorstellen die zij deze zomer hebben gedaan om de kwaliteit van hun onderwijs te verbeteren en zich sterker te profileren. In de voorstellen kondigden de universiteiten aan dat ze zich meer richten op waar ze goed in zijn en dat ze opleidingen die niet in hun profiel passen afstoten. Alle voltijds bacheloropleidingen bieden in het eerste jaar minimaal twaalf uur contacttijd aan, het rendement van opleidingen gaat omhoog, de deelname aan excellentietrajecten wordt bevorderd en de indirecte kosten gaan omlaag.

Resultaat

Staatssecretaris Zijlstra heeft de adviezen van de reviewcommissie, die de voorstellen heeft beoordeeld, één-op-één overgenomen. 'Het resultaat mag er zijn', aldus Zijlstra. 'Dit zijn concrete plannen, waar studenten en docenten, en uiteindelijk ook de samenleving en bedrijfsleven écht iets aan zullen hebben.'

325 miljoen

Met de prestatieafspraken worden universiteiten niet alleen maar afgerekend op kwantiteit maar ook op kwaliteit. Hiervoor is budget beschikbaar oplopend tot €325 miljoen in 2016, voor het gehele hoger onderwijs. Dit is in totaal 7% van de onderwijsbekostiging. Op 1 januari gaan de prestatieafspraken in.