Nieuwe wet biedt duidelijkheid over veiligheidseisen tunnels

De Tweede Kamer heeft ingestemd met nieuwe wetgeving van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) die ervoor zorgt dat voor de bouw duidelijk is aan welke veiligheidseisen een tunnel moet voldoen. De nieuwe aanpak voorkomt dat er tijdens de bouw of bij de openstelling van een tunnel nieuwe discussies ontstaan over aanvullende wensen, wat in het verleden zorgde voor vertragingen en meerkosten.

Minister Schultz van Haegen is blij dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de Wet aanvullende regels veiligheid wegtunnels. “De nieuwe tunnelwet zorgt ervoor dat we met alle betrokken partijen voor de start van de aanleg van een nieuwe tunnel helderheid hebben over de benodigde veiligheidsvoorzieningen. Hiermee besparen we tijd en kunnen we de kosten beter beheersen.”

De nieuwe tunnelwet is van toepassing op alle wegtunnels die langer zijn dan 250 meter. Met de vastlegging van een eenduidige norm en de standaarduitrusting hoeven per tunnel geen keuzes meer gemaakt te worden over voorzieningen als ventilatoren, camera’s en verlichting. Met de standaarduitrusting wordt het hoge veiligheidsniveau voor Nederlandse wegtunnels gehandhaafd. Als na de Tweede Kamer ook de Eerste Kamer instemt met de nieuwe wetgeving, zal de tunnelwet naar verwachting met ingang van 1 juli 2013 ingaan.