Veiligheidsregio Noord-Holland Noord wint Veilige Publieke Taak AWARD 2012

De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord is, met het project '112 Help je mee?', verkozen tot winnaar van de Veilige Publieke Taak AWARD 2012.

De organisatie ontving een kunstwerk en een cheque van 25.000 euro voor haar aanpak om agressie en geweld tegen de medewerkers te beperken. De aanpak bestaat uit een combinatie van moderne communicatiemiddelen en een kritische blik op de eigen organisatie.

De AWARD werd uitgereikt op 1 november tijdens de VPT-Beurs in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Op de beurs wisselden organisaties kennis en ervaring uit over hun aanpak van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak.

Bezoekers van de VPT-Beurs hebben de winnaar gekozen. Zij konden stemmen op een van de drie genomineerden: het UWV, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en dus de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. De drie organisaties waren genomineerd door een deskundige jury onder voorzitterschap van de secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mevrouw Van Erp-Bruinsma.

Een tweedelige aanpak die 'zeer aanspreekt, door een moderne invulling en het steken van de hand in eigen boezem', aldus de jury. Enerzijds is deze aanpak gericht op het managen van de verwachtingen van het publiek, namelijk begrip en realiteitszin voor de werkwijze van de ambulance, door naar buiten te treden met meerdere, innovatieve middelen zoals een computerspel op internet. Hierdoor wordt een relatief grote en moeilijk toegankelijke groep bereikt. Anderzijds is een netwerk van agressiecoaches opgezet. De kracht hiervan is dat dit ‘gewone’ medewerkers zijn, die zich op de werkvloer inzetten voor het bespreekbaar maken van agressie en geweld, aanmoedigen om er melding van te maken, etc. De combinatie van maatregelen waarbij verder wordt gekeken dan voorlichting alleen, wordt door de jury zeer gewaardeerd.

Dit jaar waren er 35 inzendingen voor de AWARD. De inzendingen kwamen uit alle sectoren met een publieke taak. Belangrijke nieuwkomer van vorig jaar – de sector onderwijs – was ook dit jaar weer vertegenwoordigd. Ook de kwaliteit van de inzendingen vertoont een stijgende lijn; daaruit spreekt een grote professionele betrokkenheid, gedrevenheid en enthousiasme.