Conclusies European Infrastructure Finance Summit

Op 3 en 4 oktober jongstleden vond in Madrid de InfraNews European Infrastructure Finance Summit plaats. Onderwerp van dit congres waren onder andere de alternatieven voor bankfinanciering in de nabije toekomst en de vooruitzichten op de PPS markt in het algemeen.

Deelnemers aan het congres waren met name investeerders in infrastructuur (zowel equity als debt funds), banken en juridische en technische adviesbureaus. Nederland werd vertegenwoordigd door een delegatie van het ministerie van Financiën, waarbij ook zitting werd genomen in één van de discussiepanels.

Het blijkt dat Nederland, Engeland en Frankrijk als enige landen worden gezien die nog aantrekkelijk zijn voor investeringen in infrastructuur. Nederland is daarbij het enige land dat een stabiele pijplijn met projecten heeft. Tevens is men erg te spreken over de kwaliteit van de procedures in Nederland en wordt het standaardcontract daarbij gezien als erg waardevol. Er is veel interesse in de toekomstige projecten die in Nederland uitgevoerd gaan worden, zowel in de grotere als in de kleinere. Deze interesse geldt tevens voor de komende projecten in de natte infrastructuur. Ook gaat er belangstelling uit naar de N33, het pilot project waarbij institutionele beleggers zijn betrokken voor de financiering.

In de markt is ook voldoende interesse in project bonds, al dan niet in combinatie met het EU2020 initiative. Dit vereist echter wel projecten van goede kwaliteit en liefst ook een stabiele pijplijn.