Documenten

Consultatiedocument eigen verklaring

Het ministerie van Economische Zaken vraagt uw aandacht voor de eigen verklaring. Het ministerie wil belanghebbenden in de gelegenheid stellen hun mening te geven over het concept en legt het daarom bij u voor ter consultatie. 

Doel Eigen verklaring

Aanleiding voor het opstellen van de eigen verklaring is het wetsvoorstel Aanbestedingswet. In dit wetsvoorstel is als lastenreducerende maatregel opgenomen dat aanbestedende diensten in eerste instantie aan ondernemers alleen de door de Minister van Economische Zaken vastgestelde eigen verklaring mogen vragen. In de eigen verklaring verklaart een ondernemer dat hij voldoet aan de gevraagde uitsluitingsgronden, geschiktheidseisen en selectiecriteria. Vervolgens hoeft alleen de winnende inschrijver of de geselecteerde gegadigden hiervoor originele bewijsstukken aan te leveren als de aanbestedende dienst hiernaar vraagt.

Aan het begin van het traject van de Aanbestedingswet heeft er overleg plaatsgevonden tussen het ministerie van Economische Zaken en enkele vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en aanbestedende diensten om te bespreken hoe de eigen verklaring bij de Aanbestedingswet eruit zou moeten komen te zien. Er is toen een model ontwikkeld. De rijksoverheid werkt inmiddels enige tijd met een eigen verklaring die hierop is gebaseerd. Deze eigen verklaring is in het afgelopen voorjaar geëvalueerd. Deze eigen verklaring en de uitkomsten van de evaluatie, vormen de basis voor de concept eigen verklaring die u hiermee wordt voorgelegd.

Doelgroepen die door de regeling worden geraakt

Ondernemers en aanbestedende diensten.

Verwachte effecten van de regeling

De maatregel leidt tot een lastenverlichting voor ondernemers, aangezien er uniformering plaatsvindt en alleen de winnaar of de geselecteerde gegadigden bewijsstukken hoeven aan te leveren. Voorts hoeven aanbestedende diensten minder stukken te controleren en krijgen zij gegevens meer uniform aangeleverd.

Doel consultatie

De consultatie biedt belanghebbenden de gelegenheid op het concept van de eigen verklaring te reageren. Uw reactie ontvangen wij graag per mail of per post voorzien van een onderbouwing van uw opmerkingen. De ontvangen reacties worden door het ministerie betrokken bij de afronding van de eigen verklaring. Ontvangen reacties zullen niet specifiek beantwoord worden. Deze consultatie staat open voor alle belanghebbenden. Het staat u vrij anderen hierop te attenderen.

Op welke onderdelen van de regeling wordt een reactie gevraagd?

Met deze consultatie geeft het ministerie van Economische Zaken belanghebbenden de gelegenheid hun mening te geven over het concept van de eigen verklaring. Het ministerie vraagt uw input en zienswijze op de onderstaande vragen.

1.    De eigen verklaring moet zowel boven als onder de Europese drempelwaarden worden gehanteerd. Boven en onder de Europese drempelwaarden gelden verschillende regimes. Zo schrijft de wet alleen boven de drempelwaarden voor welke uitsluitingsgronden gehanteerd moeten/mogen worden. Onder de drempelwaarden is dat in principe vrij. Om voor ondernemers en aanbestedende diensten duidelijk te maken welke regels op hen van toepassing zijn, is gekozen voor twee modellen: een model voor boven en een model voor onder de Europese aanbestedingsdrempels.
Andere mogelijkheden zijn:
a.    Er komt 1 model waarin zowel de uitsluitingsgronden boven als onder de drempel zijn opgenomen. De aanbestedende dienst geeft dan aan of de uitsluitingsgronden boven of onder de drempel van toepassing zijn.
b.    Er komt 1 model waarin een apart gedeelte is opgenomen voor aanbestedingen boven de drempel en een apart gedeelte voor aanbestedingen onder de drempel. Dit leidt er dan wel toe dat het grootste deel van de tekst twee keer in het model staat.
Graag horen wij in hoeverre aanbestedende diensten en ondernemers in de praktijk uit de voeten kunnen met de keuze voor twee modellen, danwel dat een van de bovenstaande opties de voorkeur geniet.

2.    In de concept eigen verklaring is voor aanbestedingen onder de Europese drempels gekozen om te verwijzen naar de in de aankondiging of het bestek gestelde uitsluitingsgronden. Dit omdat het aanbestedende diensten voor aanbestedingen onder de Europese drempels vrij staat te bepalen of (en zo ja welke) uitsluitingsgronden worden gesteld.
Andere mogelijkheid is:
a.    Toevoegen van een opsomming met de uitsluitingsgronden, zoals deze boven de Europese drempels gelden, aangevuld met een invulveld “overige” (waarin een aanbestedende dienst kan aangeven welke andere uitsluitingsgrond(en) worden gesteld). Zowel de verplichte als de facultatieve uitsluitingsgronden die boven de Europese drempels gelden, zullen dan in de eigen verklaring voor onder de drempel als facultatieve uitsluittingsgronden worden opgenomen.
Graag horen wij in hoeverre aanbestedende diensten en ondernemers in de praktijk uit de voeten kunnen met de gemaakte keuze, danwel dat bovenstaand alternatief de voorkeur geniet.

3.    Onder punt 5 van de concept eigen verklaring onder de Europese aanbestedingsdrempels en punt 6 van de concept eigen verklaring boven de aanbestedingsdrempels, zijn enkele invulvelden opgenomen voor opmerkingen van de onderneming. Graag horen wij van u of de wijze waarop dat onderdeel nu in de eigen verklaring is opgenomen in de praktijk werkbaar is.

4.    Ook de selectiecriteria vallen onder de eigen verklaring. Graag horen wij van u of de wijze waarop de selectiecriteria in de concept eigen verklaring zijn opgenomen praktisch werkbaar is.

Publicatie reacties

Reacties worden gepubliceerd nadat de consultatie is gesloten. Alleen die reacties waarvan door de inzender is aangeven, dat deze niet openbaar mogen zijn, zullen niet worden gepubliceerd.

Geef uw reactie op deze consultatie

U kunt uw reactie op het consultatiedocument en de eigen verklaring indienen tot en met 30 november 2012, door deze te zenden naar g.vandam@mineleni.nl.

U kunt uw reactie ook per post versturen naar:

Ministerie van Economische Zaken
Directie Mededinging en Consumenten
t.a.v. mevr. G. van Dam
Postbus 20101
2500 EC DEN HAAG.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Gabrielle van Dam (070 - 379 68 61), e-mailadres g.vandam@mineleni.nl of Yvonne van Santen (070 - 379 68 14), e-mailadres y.c.vansanten@mineleni.nl.

Reacties op de consultatie

Bekijk de reacties die zijn binnengekomen naar aanleiding van de consultatie van de Eigen verklaring in november 2012. Deze reacties zijn betrokken bij het afronden van de Eigen verklaring. De definitieve Eigen verklaring is op 22 maart 2013 gepubliceerd in de Staatscourant.

De Rijksoverheid. Voor Nederland